Μήνυση της ZeniMax στην Oculus VR

Hot
Μήνυση της ZeniMax στην Oculus VR

Μήνυση της ZeniMax στην Oculus VR

Οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμβιβασμό. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 5/2/14] Όπως έχετε διαβάσει σε παλαιότερο άρθρο, ο John Carmack αποχώρησε από την id Software δίνοντας τέλος σε μια συνεργασία που εδώ και είκοσι περίπου χρόνια μας έχει χαρίσει ιστορικές δημιουργίες, όπως τις σειρές Doom και Quake. Ο λόγος της παραίτησής του από την εταιρεία που και ο ίδιος ήταν συνιδρυτής, είναι τελικά το γεγονός πως η μητρική ZeniMax Media δεν ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει το Oculus Rift.

"Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά", δηλώνει ο Carmack. Μια συμφωνία που θα έφερνε το Wolfenstein: The New Order και τελικά το Doom 4 στο Oculus Rift θα μπορούσε να είναι "μία τεράστια νίκη" λέει ο Carmack, ο οποίος είχε προτείνει την συγκεκριμένη ιδέα όταν ήταν ακόμα στην id Software.

"Μου φαινόταν ένα πολύ λογικό πλάνο αυτό" συνεχίζει, ενώ προσθέτει πως "θα ήμουν ευχαριστημένος πιθανώς μένοντας εκεί και δουλεύοντας με τους ανθρώπους και την τεχνολογία που γνωρίζω και κάνοντας την δουλειά που έκανα. Όμως, όταν έγινε σαφές το γεγονός ότι δεν θα μου δινόταν η ευκαιρία να δουλέψω πάνω στην τεχνολογία Virtual reality όσο ήμουνα στην id, αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιό μου".

Ο Carmack είναι πλέον γενικός τεχνικός διευθυντής στην Oculus VR και παραμένει πολύ θετικός όσον αφορά το μέλλον της τεχνολογίας VR: "Πραγματικά πιστεύω ότι το VR είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο όταν μεταφέραμε τα παιχνίδια από το 2D στο 3D, ενώ όλοι έχουν βιώσει την μετάβαση στα mobiles τα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν είσαι στα πράγματα για καιρό μπορείς να παρατηρήσεις κάποιες τάσεις και πραγματικά νιώθω ότι το VR έχει την πιθανότητα να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά μεγάλο".

[UPDATE: 6/5/14 - Διαμάχη John Carmack και Oculus Rift] Η Zenimax Media, θυγατρική της id Software (δημιουργού του Doom) και υπεύθυνη για την τεχνολογία του Oculus Rift, ανακοίνωσε ότι ο John Carmack έκλεψε την τεχνολογία του Virtual Reality περιφερειακού όταν αποχώρησε. Δήλωσε μάλιστα ότι η τεχνολογία της "δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ή να πουληθεί χωρίς την έγκρισή μας".

Μάλιστα αναφέρει ότι η κατοχύρωση της πατέντας ευρεσυτεχνίας είχε ξεκινήσει πριν ακόμη το Oculus Rift εξαγοραστεί από την Facebook (για 2 δις δολάρια) που έχει σήμερα τα πλήρη δικαιώματά του.

Από την άλλη, ο John Carmack δήλωσε στο Twitter account του πως η δουλειά που έχει κάνει "δεν έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα ευρεσιτεχνίας. Η Zenimax έχει τον κώδικα που έγραψα αλλά όχι το VR headset".

Η απάντηση της Oculus VR
Άμεση ήταν η απάντηση από την Oculus VR για όσα δήλωσαν οι δύο πλευρές και συγκεκριμένα εξήλθε η εξής ανακοίνωση: "Έχουμε απογοητευτεί από τις δηλώσεις της Zenimax και θα αποδείξουμε ότι οι ισχυρισμοί τους είναι ψευδείς. Δεν υπάρχει καμία γραμμή κώδικα που να έχει γραφτεί από πλευράς Zenimax ή σε κάποιο από τα προϊόντα του Oculus. Επίσης, ο John Carmack δεν έκλεψε κάποιες από τις ιδιοκτησίες της Zenimax. Μάλλον η Zenimax δεν έχει αντιληφθεί τους όρους αποκλειστικής συμφωνίας που υπέγραψε ο Palmer Luckey.

Ο λόγος που ο John Carmack αποχώρησε από την Zenimax τον Αύγουστο ήταν ότι δεν επέτρεψε στον John Carmack να δουλέψει για το VR headset και να σταματήσει να επενδύει στα games του". Η Zenimax σταμάτησε να υποστηρίζει το VR headset από την εποχή του Doom 3 BFG, όταν η Oculus αρνήθηκε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Zenimax για όφελος από τις μετοχές του τελευταίου".

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι "Η Zenimax δεν διεκδίκησε δικαιώματα επί της τεχνολογίας του Oculus Rift, δεν έχει συνεισφέρει προς την Oculus και μόνο αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία του Facebook με την Zenimax, τότε η τελευταία αποφάσισε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της στους δικηγόρους της. Πέρα από το γεγονός ότι ο πλήρης source code είναι διαθέσιμος online στο Oculus SDK, η Zenimax δεν έχει βρει ποτέ κάποιον "κλεμμένο κώδικα" ή κάποια "κλεμμένη τεχνολογία".

Όλα δείχνουν ότι πιθανόν να οδηγηθούμε σε κάποια δικαστική διαμάχη, στην προσπάθεια της Zenimax να διεκδικήσει δικαιώματα επί του Oculus Rift. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Notch (Magnus Persson), δημιουργός του Minecraft, αποφάσισε να μην υποστηρίξει το δημοφιλές Virtual Reality Headset.

[UPDATE 2: 23/8/16 - Ο John Carmack πήρε μαζί του αρχεία φεύγοντας] Η Zenimax υποστηρίζει ότι ο John Carmack πήρε χιλιάδες αρχεία από το PC του φεύγοντας, χρησιμοποιώντας ένα USB stick. Τα αρχεία αυτά αφορούσαν Virtual Reality τεχνολογία που κατ' επέκταση χρησιμοποιήθηκε στο Oculus Rift.

Η Zenimax υποστηρίζει ότι ο Palmer Luckey, ιδρυτής του Oculus, συναντήθηκε με τον Carmack τον Απρίλιο του 2012, οι δύο άνδρες συμφώνησαν, ενώ ο πρώτος δεν γνώριζε καν τότε πως θα κατασκευάσει μία VR τεχνολογία, αφού "οι προγραμματιστικές του ικανότητες ήταν ανεπαρκείς" όπως λέει η μηνυτήριος αναφορά. Μέχρι σήμερα η Zenimax θεωρεί ότι η Oculus VR έπρεπε να την αποζημιώσει για την τεχνολογία που έλαβε. Από την πλευρά τους, οι developers του Oculus Rift δηλώνουν ότι η ιστορία αυτή είναι αβάσιμη και πως απαντήσεις θα δοθούν στα δικαστήρια.

Η χρήση αρχείων από εργαζόμενους σε PC εκτός εταιρείας είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές, αφού οι ίδιοι ισχυρίζονται πνευματική ιδιοκτησία, ενώ οι εταιρείες θεωρούν βάση συμφωνητικού πως όποια αρχεία έχουν δημιουργηθεί κατά το διάστημα εργασίας των υπαλλήλων τους ανήκουν στις ίδιες. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουν αντίστοιχες παραγράφους ως όρους σε διάφορα συμφωνητικά. Το τι ισχύει τελικά και αν όντως ο John Carmack είχε συμφωνήσει να αναπτύξει VR τεχνολογία για την Zenimax (ή αν απλά έφτιαχνε κάτι για τον ίδιο και όχι για την εταιρεία) θα φανεί στο δικαστήριο.

[UPDATE 3: 17/1/17 - Ο Mark Zuckerberg στο δικαστήριο] Η διαμάχη ανάμεσα σε Zenimax και Oculus καλά κρατεί και συνεχίζεται και το 2017 με μεγάλες εξελίξεις. Ο John Carmack, που σύμφωνα με την Zenimax έκλεψε αρχεία πριν φύγει από την εταιρεία, συνεχίζει να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Mark Zuckerberg, θα υποστηρίξει στο δικαστήριο την Oculus εκ μέρους του Facebook που ας μην ξεχνάμε ότι αγόρασε την VR τεχνολογία για 2 δις δολάρια. O Mark υποστηρίζει ανοιχτά πως η Zenimax δεν είχα ποτέ τα φόντα να δημιουργήσει κάτι σαν το Oculus Rift καθώς άργησε να καταλάβει τα πλεονεκτήματα της VR τεχνολογίας. Η συνέχεια, στα δικαστήρια.

[UPDATE 4: 1/2/17 - 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο στην Oculus VR] Το δικαστήριο του Τέξας δικαίωσε την ZeniMax για την αγωγή της στην Oculus VR, δίνοντας πρόστιμο στην εταιρεία του Facebook για 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το κατηγορητήριο έκανε λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του ιδρυτή της Oculus VR, Palmer Luckey, ανάμεσα στην εταιρεία του και την ZeniMax. Ευτυχώς η Oculus δεν κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών, κάτι που την κατηγορούσε η ZeniMax. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Η ZeniMax ζητούσε 2+2 δις δολάρια αποζημίωση.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η Oculus VR θα καταθέση έφεση έναντι της απόφασης.

[UPDATE 5: 24/2/17 - Η Zenimax ζητάει την απόσυρση του Oculus Rift] Η Zenimax ζήτησε από την Oculus VR να αποσυρθεί το Oculus Rift από τα καταστήματα. Όλα αυτά μετά την δικαστική δικαίωσή της με ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν το Oculus Rift δεν αποσυρθεί τότε η Zenimax επιθυμεί 20% μερίδιο από τα έσοδα.

Όλα αυτά λόγω της διαμάχης με τον John Carmack, ο οποίος εν τέλει απεδείχθη ότι εργαζόταν για ορισμένους μήνες και για τις δύο εταιρείες. Θυμίζουμε ότι η Zenimax είχε εξαγοράσει την id Software από το 2009, συνεπώς ο Carmack ως ιδρυτής της εργαζόταν πλέον σε όλο τον όμιλο (που περιλαμβάνει και την Bethesda) ως υπάλληλος σε διευθυντική θέση. Από τον Νοέμβριο του 2013 παραιτήθηκε για να πάει στην Oculus VR κι όλα αυτά ενώ επί ένα χρόνο εργαζόταν για να αναπτύξει VR έκδοση του Doom 3 για την Oculus VR. Τελικά αντέγραψε χιλιάδες documents από PC της Zenimax σε USB stick, κάτι που κόστισε στην Oculus VR που έβγαλε το Oculus Rift στην αγορά.

Σαν να μην έφτανε το κόστος κατασκευής του Oculus Rift, τώρα η Facebook έχει κι άλλα βάσανα.

[UPDATE 6: 10/3/17 - Ο John Carmack μηνύει την ZeniMax] Μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Φεβρουάριο να δικαιώσει την ZeniMax στη διαμάχη της ενάντια στην Oculus VR, ο βετεράνος game developer John Carmack επανέρχεται, μηνύοντας την ZeniMax.

Σύμφωνα με την Dallas Morning News, ο John Carmack κατέθεσε μήνυση κατά της ZeniMax την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας να λάβει το ποσό των 22.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να τα έχει λάβει ο Carmack μετά την πώληση της id Software στην ZeniMax το 2009. Η τελευταία από την πλευρά της δήλωσε στην Dallas Morning News ότι οι απαιτήσεις του Carmack δεν έχουν καμία αξία. Από ότι φαίνεται, οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν ξανά στα δικαστήρια.

[UPDATE 7: 30/6/18 - 250 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο] Η απόφαση των Αμερικανικών δικαστηρίων έκρινε ένοχη τον Φεβρουάριο του 2017 την Oculus VR στη διαμάχη της με την Zenimax, εκδικάζοντας το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Oculus VR άσκησε έφεση και το τελικό ποσό μειώθηκε στο μισό. Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει στη Zenimax την υπέρογκη αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα 200 εξ αυτών αφορούν την παραβίαση συμβολαίου και άλλα 50 τα πνευματικά δικαιώματα. Επίσης, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της Zenimax να σταματήσουν οι πωλήσεις των Oculus VR headsets στην αγορά. Η Oculus VR αντέγραψε "7 γραμμές κώδικα από την Zenimax" όπως αναφέρει. 7 γραμμές από τις...42 δισεκατομμύρια που πήρε μέσω του John Carmack.

Ο Paul Grewal, αντιπρόεδρος της Facebook, ιδιοκτήτριας του Oculus VR, δήλωσε ότι παρά την απόφαση του δικαστηρίου, οι επενδύσεις της Facebook στο Oculus VR θα συνεχιστούν.

[UPDATE 8: 12/12/18 - Συμβιβσμός μεταξύ Zenimax και Facebook]  Οι Zenimax και Facebook ήρθαν σε συμβιβασμό, όπως αναφέρει το vg247. Το ποσό που συμφωνήθηκε δεν είναι γνωστό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που εκδικάστηκαν (500 εκατομμύρια αρχικά και 250 εκατομμύρια δολάρια μετά την έφεση) κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται ανάμεσα στα δύο.

Διαβάστε όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες για τα games και τα χειριστήρια του Oculus Rift. Συζητήσε για το Oculus Rift σε αυτό το forum topic

Δείτε επισης το αναλυτικό review μας για το Oculus Rift.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 charalsias (Level 6) 05/02/2014 15:49
Δεν είμαι και από τους πιο μεγάλους οπαδούς του oculus rift,αλλά πραγματικα πιστεύω αν υπάρχει μια εταιρία που θα έπρεπε να πέσει με τα μούτρα σε αυτό το προϊόν,αυτή είναι η id.Όχι μόνο επειδή βγάζει FPS,αλλά επειδή κάποτε ήταν συνώνυμη με την τεχνολογική πρωτοπορία και αυτό το προϊόν ίσως να είναι το επόμενο βήμα στον τομέα των FPS.
#2 geololj (Level 28) 05/02/2014 17:38
Αν και δεν έχω καταφέρει ακόμα να πιάσω το Oculus Rift στα χέρια μου, δεν με έχει εντυπωσιάσει ακόμα. Η τεχνολογία έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της, αλλά αυτή τη στιγμή κάνει... baby steps. Για να πω την αλήθεια, περισσότερο με τραβάει το CastAR που εκτός από virtual reality, προσφέρει και δυνατότητες augmented reality.
#3 +1 Misfit (Level 20) 05/02/2014 20:19
Στο Diablo 3, στο quest "The Light of Hope", υπαρχει η αποστολη "Destroy the Rift Oculus located in the Hell Rift". Ένα κλεισιμο του ματιού απο τη Blizzard? :-*
Notification