cover photo

Γιώργος Τζίτζιφας (Lithras)

Send Message
Add as Friend
Γιώργος Τζίτζιφας

About Me

Basic Information

Activities

Contact Information

Member since
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 02:30
Last online
2 weeks ago
 • 2 weeks ago
 • Steamworld Dig 2
  2 weeks ago

  Όταν το σκάψιμο (ξανα)γίνεται απόλαυση.

  Η Σουηδική Image & Form έχει δημιουργήσει το δικό της ιδιαίτερο σύμπαν, το οποίο ξεκίνησε to 2010 με το μέτριο Steamworld Tower Defense, ένα tower defense RTS με έναν αρκετά χιουμοριστικό χαρακτήρα διαδραματιζόμενο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία μετά τη βιομηχανική επανάσταση και τα ατμοκίνητα ρομπότ εξελίχθηκαν στην κορυφή και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε χαζά, παραμορφωμένα τέρατα με το όνομα “Shiners”. Οι developers είχαν ανακοινώσει πως το franchise του Steamworld θα αποτελείτο από games διαφορετικών μεταξύ τους ειδών και έτσι το Steamworld Dig που κυκλοφόρησε το 2013 ανήκει στην κατηγορία platform, αποσπώντας θετικότατες κριτικές και κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο “best handheld game 2013”. To 2016, η Σουηδική εταιρεία κυκλοφόρησε το Steamworld Heist, ένα διασκεδαστικό turn-based strategy το οποίο επίσης απέσπασε θετικότατες κριτικές. Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Image & Form έκανε στροφή πίσω προς στα platform και παρουσιάζει το sequel του Steamworld Dig.

  Ψάχνοντας τον Rusty
  Το Steamworld Dig 2 εκτυλίσσεται μερικούς μήνες μετά τέλος του πρώτου Steamworld Dig, του οποίου ο πρωταγωνιστής Rusty ακόμα δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο της Dorothy, του θηλυκού ρομπότ-εμπόρου μεταλλευμάτων της πόλης Tumbleton η οποία αποφασίζει να περιπλανηθεί στα χνάρια του Rusty προκειμένου να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισής του και να τον φέρει πίσω στον κόσμο της επιφάνειας. Η νέα βάση της περιπέτειας της Dorothy είναι το El Machino, μια Far West αισθητικής πόλη χτισμένη πάνω από ένα ορυχείο. Στην πορεία θα συναντήσετε (με κάποιον αλλοπρόσαλλο τρόπο) τον Fen, μια μικρή μπλε φλόγα που μιλάει και ο οποίος αν και αρχικά έχει όρεξη για να σπείρει την καταστροφή, στη συνέχεια γίνεται πιστός συνοδοιπόρος της Dorothy. Η ιστορία δένει αυτές των Steamworld Dig και Steamworld Heist με έναν απλό και όμορφο τρόπο. Μην περιμένετε κάποιο τρομερό plot twist ή κάποια απρόσμενη πλοκή, το σενάριο είναι απλό και διασκεδαστικό και οι χαρακτήρες καλογραμμένοι και με προσωπικότητα.

  steamworld dig 2 1

  Κατεβείτε, σκάψτε, ανεβείτε, επαναλάβετε
  Η κύρια ακολουθία παιξίματος του Steamworld Dig 2 είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτή του πρώτου Steamworld Dig: Κατεβαίνετε στα ορυχεία και τις σπηλιές σκάβοντας, ανεβαίνετε στην πόλη μόλις γεμίσει το inventory σας, να πουλάτε τα ores που μαζέψατε και να ξανακατεβαίνετε. Ακούγεται σαν μια βαρετή διαδικασία, αλλά θα εκπλαγείτε ευχάριστα αν έχετε αυτή την εντύπωση, μιας και τακτικά θα ανακαλύπτετε σωλήνες μεταφοράς οι οποίες σας μεταφέρουν άμεσα σε όποια άλλη σωλήνα έχετε ανακαλύψει, συμπεριλαμβανομένης μίας στο El Machino. Έτσι, το πάνω-κάτω γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς επίσης και οι μεταφορά σας ανάμεσα στα διάφορα σημεία του χάρτη.

  Θα πρέπει να έχετε το νου σας σε 3 resources. Το πρώτο είναι το health σας, το οποίο μειώνεται όταν πέφτετε από μεγάλο ύψος ή όταν έρχεστε σε επαφή με οξύ, λάβα ή εχθρούς (και τις επιθέσεις τους.) και αν πεθάνετε, χάνετε ένα μικρός μέρος των ores που έχετε μαζέψει και επανασυναρμολογείστε στο El Machino, από όπου συνεχίζετε την περιπέτειά σας από εκεί που μείνατε. Το δεύτερο resource είναι το καύσιμο της λάμπας σας το οποίο μειώνεται σταδιακά όσο είστε κάτω απ’ τη γη και αν σβήσει τελείως δεν θα μπορείτε να βλέπετε καλά πέρα από μια πολύ κοντινή απόσταση. Το τρίτο resource το οποίο θα πρέπει να προσέχετε είναι το νερό, το οποίο μαζεύετε από υπόγειες λιμνούλες και χρησιμεύει σαν καύσιμο για το jackhammer και το pressure bomb launcher σας. Κάτω από τη γη θα βρείτε διάσπαρτα στο χώρο power-ups τα οποία σας γεμίζουν κάποιο από τα τρία αυτά resources και επίσης οι εχθροί που σκοτώνετε πετάνε κάποια. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στο El Machino, γεμίζουν πλήρως και τα τρία resources, οπότε αν δείτε πως ξεμένετε από κάποιο, μία άμεση λύση είναι να μπείτε στην πλησιέστερη σωλήνα μεταφοράς και να ανεβείτε στην επιφάνεια.

  http://www.youtube.com/watch?v=xbJ5B2EQwI8

  Ο χειρισμός είναι πολύ απλός, χωρίς πολύπλοκες λειτουργίες και αν και οι developers προτείνουν τη χρήση gamepad, το πληκτρολόγιο δεν θα σας ζορίσει καθόλου. Η Dorothy κινείται μπρος και πίσω με το δεξί και αριστερό βελάκι αντίστοιχα, με το Space κάνει άλμα και με τα πλήκτρα A, D, Q και W χρησιμοποιεί το αντίστοιχο αντικείμενο του εξοπλισμού της. To έδαφος αποτελείται από ποικίλης σκληρότητας πετρώματα που κυμαίνονται από μαλακό χώμα που διαλύεται μόλις πατήσετε πάνω του, έως σκληρό βράχο που για να σπάσει χρειάζεται jackhammer. Τα κομμάτια εδάφους που περιέχουν ores χρειάζονται λίγα περισσότερα χτυπήματα από τα “άδεια” και αφού τα διαλύσετε, τα ores πέφτουν στο πάτωμα και όταν σταθείτε πάνω τους μπαίνουν στο inventory σας. Σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να σκεφτείτε στρατηγικά, ώστε να σκάψετε με τέτοιο τρόπο που η διαμόρφωση του εδάφους να διευκολύνει την πρόσβαση σε κάποια μυστική περιοχή ή κάποιο σπάνιο power-up, ενώ δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα πεισμώσετε και θα προσπαθείτε να διαμορφώνετε τον τρόπο που ανοίγετε δρόμο σκάβοντας έτσι ώστε να μαζεύετε όσο περισσότερα ores μπορείτε στο πέρασμά σας. Άξιο αναφοράς είναι ότι ενώ στο πρώτο Steamworld Dig ο υπόγειος κόσμος ήταν randomly generated, στο sequel όλα τα περιβάλλοντα είναι προσχεδιασμένα και έτσι γίνονται πιο συγκεκριμένες οι κινήσεις και οι τακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

  Στην αρχή οι δυνατότητες της Dorothy θα σας φανούν πολύ περιορισμένες, αλλά από νωρίς θα αρχίσετε να συλλέγετε και να περιλαμβάνετε νέα αντικείμενα τον εξοπλισμό σας εμπλουτίζοντας τις στρατηγικές σας επιλογές. Σκοτώνοντας εχθρούς μαζεύετε Experience, με το οποίο ανεβαίνετε levels τα οποία ανεβάζουν την τιμή των ores που πουλάτε και σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε τα αντικείμενά σας. Αναβαθμίσεις υπάρχουν 2 ειδών. Με dollars αναβαθμίζετε ευθέως κάποιο κομμάτι του εξοπλισμού σας, πχ. το lantern σας καταναλώνει διαρκεί περισσότερη ώρα κάθε φορά που τo αναβαθμίζετε, η χωρητικότητα του inventory σας μεγαλώνει κάθε φορά που αναβαθμίζετε τις τσάντες σας κλπ. Η αναλογία κόστους σε σχέση με το level σας είναι πολύ καλή και δεν φαντάζουν τρομερά ακριβά, κάτι που σας γλυτώνει από το grinding. Αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό σας με dollars, ξεκλειδώνετε και upgrades τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στα αντικείμενά σας χρησιμοποιώντας cogs.

  steamworld dig 2 2

  Τα cogs είναι ένα σπάνιο είδος power-up και για να τα αποκτήσετε, συνήθως θα πρέπει να λύσετε κάποιον γρίφο ή να ψάξετε πολύ. Τα upgrades με cogs δεν αναβαθμίζουν απλώς τη χρήση των αντικειμένων σας, αλλά τους δίνουν και επιπλέον δυνατότητες, όπως πχ. το armor σας να κάνει damage σε όποιον εχθρό σας αγγίξει. Επιπλέον upgrades μπορείτε να ξεκλειδώσετε βρίσκοντας και παραδίδοντας artifacts, πολύ σπάνια αντικείμενα τα οποία είναι καλά κρυμμένα και πιο δύσκολο να τα φτάσετε απ’ ότι τα cogs. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια συνεχής αίσθηση προόδου, κάτι που συμβάλλει στο να σας κρατάει το ενδιαφέρον και έχετε πάντα κάτι στο οποίο να αποσκοπείτε όσον αφορά την εξέλιξη του χαρακτήρα, μιας και όλα τα upgrades θα σας φανούν χρήσιμα. Οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μην νιώθετε τελείως άχρηστοι στην αρχή, αλλά παράλληλα μέσω των αναβαθμίσεων να αναρωτηθείτε πως την παλεύατε πριν αποκτήσετε το “Χ” ή “Ψ” upgrade ή αντικείμενο. Μαζί με τον εξοπλισμό σας, με τον ίδιο αρμονικό τρόπο εξελίσσεται και η δυσκολία. Το Steamworld Dig 2 φαίνεται να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σας δίνει λίγο χρόνο να εναρμονιστείτε με κάποιο νέο αντικείμενο ή upgrade, την σταδιακή μείωση πηγών νερού και την εισαγωγή της λάβας, καθώς και την σταδιακή αναβάθμιση της νοημοσύνης των εχθρών οι οποίοι σας κυνηγούν όλο και πιο επίμονα όσο προχωράτε και έτσι επιτυγχάνεται μια ομαλή προσαρμογή στη διακύμανση της δυσκολίας. Όμως, αυτό έχει και ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αυτό της προβλεψιμότητας. Μόλις μπείτε σε μια νέα περιοχή θα χαρείτε από τα νέα στοιχεία, περιβάλλοντα, εχθρούς κλπ, αλλά γρήγορα θα μάθετε την ακολουθία που εκτελεί κάθε εχθρός ή παγίδα και έτσι μειώνεται η πρόκληση. Το ίδιο ισχύει και στις μάχες με τα bosses, οι οποίες είναι αρκετά τυπικές του είδους. Στην αρχή είναι αρκετά απλές και μόλις το health bar του boss πέσει κάτω από τη μέση, μπαίνει ένας επιπλέον παράγοντας δυσκολίας, όπως πχ. το boss να αρχίζει να κινείται πιο γρήγορα, να πυροβολεί περισσότερες φορές, το περιβάλλον να καταστρέφεται κάνοντας τις κινήσεις σας πιο δύσκολες κλπ.

  Η διάρκεια ένος playthrough είναι ικανοποιητική, με πάνω-κάτω 10 ώρες να χρειάζονται για την ολοκλήρωση της ιστορίας από την αρχή, ενώ αν θελήσετε να ψάξετε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά μέρη και να ξεκλειδώσετε το extra μυστικό level, θα αφιερώσετε άλλες περίπου 5 ώρες. Δυστυχώς, σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Steamworld Dig 2 δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε μετέπειτα playthroughs, αλλά απ’ την άλλη πολλά κλασικά platforms δεν προσέφεραν κάτι παραπάνω από την ικανοποίηση του τερματισμού.

  http://www.youtube.com/watch?v=ReGclRD9meY

  Δεν θα βαρεθείτε να σκάβετε, αντιθέτως ίσως εθιστείτε κιόλας!

  Ατμοκίνητα ρομπότ στην Άγρια Δύση του μέλλοντος
  Ο κόσμος του Steamworld έχει την δική του χαρακτιριστική αισθητική. Η post-apocalyptic/steampunk/western πόλη του El Μachinο, τα πέριξ και κυρίως τα υπόγεια ορυχεία, οι ξεχασμένες σπηλιές και οι αρχαίοι ναοί είναι πολύ καλά σχεδιασμένα, φέρνοντας στο νου μια εκσυγχρονισμένη και καλογυαλισμένη εκδοχή των 16-bit platform games. Συγκεκριμένα, οι σκοτεινές περιοχές με τη ραδιενεργή, φωσφορίζουσα βλάστηση είναι πανέμορφες. Οι διαφορετικοί τύποι εδάφους στην αρχή μπορεί να μην ξεχωρίζουν άμεσα, αλλά μόλις τους συνηθίσετε θα μπορείτε να ξεχωρίζετε με ευκολία τα διάφορα είδη πετρωμάτων. Τα animations είναι αρκετά αρμονικά και άξιο αναφοράς είναι πως κάθε αντικείμενο που περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό της Dorothy αναπαρίσταται οπτικά. Οι χαρακτήρες είναι χιουμοριστικά σχεδιασμένοι και προσθέτουν στην όλη αισθητική του κόσμου του Steamworld, ο οποίος αν και δεν θα κέρδιζε κάποιο βραβείο τεχνικής πρωτοτυπίας, έχει ωστόσο εδραιώσει έναν προσωπικό χαρακτήρα μέσω της απεικόνισής του το οποίο είναι πιο σημαντικό από το να είχε τελευταίας τεχνολογίας γραφικά.

  Διακριτική συνοδεία των περιπετειών της Dorothy
  Η μουσική η οποία συνοδεύει τις περιπέτειες της Dorothy είναι διακριτική μεν, αλλά καλογραμμένη με όμορφα ambient/chillout κομμάτια. Την διακριτικότητα του soundtrack την εκτιμήσετε ιδιαίτερα εάν σας αρέσει να ακούτε άλλα πράγματα πλην μουσικής ενώ παίζετε (πχ. να βάλετε να ακούτε WTF News.), αλλά εάν σας αρέσει η ποικιλία ίσως σας ενοχλήσει ο περιορισμένος αριθμός μουσικών θεμάτων. Τα ηχητικά εφέ είναι κι εκείνα καλογραμμένα, με τους ήχους του σκαψίματος ευτυχώς να μη γίνονται ενοχλητικοί, αν και προφανώς επαναλαμβανόμενοι. To voice acting των ρομπότ είναι απολαυστικότατο, οι ρομποτικές χροιές να μιλάνε αλαμπουρνέζικα σε υψηλή ταχύτητα είναι αρκετά αστείες και συνάδουν με την γενικότερη καρτουνίστικη και κωμική ατμόσφαιρα του Steamworld Dig 2. Το μόνο “αρνητικό” του ηχητικού τομέα είναι ότι το voice acting των Shiners είναι ίδιο με των ρομπότ ως προς την ταχύτητα και την “γλώσσα”.

  steamworld dig 2 3

  Ένα βήμα προστά για τη σειρά
  Το Steamworld Dig 2 φαίνεται να είναι ο τρόπος της Image & Form να παρουσιάσει ένα platform άξιο να συνεχίσει το όνομα της σειράς, βελτιώνοντας τα αρνητικά στοιχεία του προκατόχου του χωρίς να επαναπαυτεί στις δάφνες των βραβείων και των θετικών κριτικών. Θα σας φέρει στο νου παλαιότερα platform και θα προσφέρει αγνή διασκέδαση, τεστάροντας πότε-πότε τα αντανακλαστικά σας και την ταχύτητα των χειρισμών σας. Μην περιμένετε την επανεφεύρεση του τροχού, αλλά μια σχεδόν άρτια αντιπροσώπηση του είδους η οποία έχει αυτό το “κάτι” που θα σας κρατήσει. Τα easter eggs θα σχηματίσουν σίγουρα ένα χαμόγελο στα χείλη όσων από εσάς τα βρείτε και τα καταλάβετε, ενώ οι αστείες ατάκες (ειδικά από τον Fen) είναι ξεκαρδιστικές και δείχνουν μια όμορφη διάθεση η οποία έχει περάσει από τους developers στο gameplay του Steamworld Dig 2. Εν κατακλείδι, θα περάσετε όμορφα και τα μόλις 20 ευρώ που θα ξοδέψετε στο Steam για να το αποκτήσετε θα σας ανταμείψουν με μπόλικη διασκέδαση και σπαζοκεφαλιά.

  Θετικά:
  - Χιουμοριστικές ατάκες
  - Όμορφη, καρτουνίστικη ατμόσφαιρα
  - Συνεχής αίσθηση προόδου
  - Σταδιακή άνοδος δυσκολίας
  - Χαμηλή τιμή

  Αρνητικά:
  - Μηδαμηνή έμφαση σε mechanics μάχης
  - Προβλέψιμοι εχθροί
  - Μικρά κίνητρα να το ξαναπαίξετε αφού τερματίσετε

  Βαθμολογία
  Γραφικά: 7.5
  Ήχος: 8.5
  Gameplay: 9
  Αντοχή: 7
  Γενικά: 8

  Ένας όμορφος κόσμος γεμάτος χιούμορ ο οποίος θα σας προσφέρει μπόλικη διασκέδαση.

  Γιώργος Τζίτζιφας

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'SteamWorld Dig 2' στο φόρουμ.
  2 weeks ago

  To τερμάτισα και το ξανάρχισα. Μου θύμισε τα χρόνια που έλιωνα μικρός στο Super Mario σε NES και SNES. Χαίρομαι πολύ που κυκλοφορούν ακόμα καλοφτιαγμένα 2D Platform χωρίς πολλά-πολλά με τόσο αξιόλογο και απλό ταυτόχρονα gameplay. Μπράβο στους developers.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 3 weeks ago
 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'Albion Online' στο φόρουμ.
  3 weeks ago

  Θα ήθελα κάποιον ο οποίες να βρήκε το Albion Online καλό, να γράψει την άποψή του. Ειλικρινά, όντας λάτρης των RPG (τα sandbox μου αρέσουν ως ευκαιρία για τη μίμηση pen & paper στο PC και το Albion δεν έχει τη δυνατότητα custom servers) προσπάθησα πολύ να βρω θετικά στοιχεία.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'Warhammer 40.000 (tabletop)' στο φόρουμ.
  3 weeks ago

  Η υπερ-απλοποίηση με έχει ψιλοχαλάσει, αλλά έχει πάρει φόρα η Games Workshop με νέες κυκλοφορίες. Αν και πολύ καρτουνίστικες για τα γούστα μου, με λίγο conversion (χρήση κομματιών από άλλες φιγούρες) και βάψιμο με λιγότερο ζωηρά χρώματα σώζεται!

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Γιώργος Τζίτζιφας δημιούργησε ένα νέο θέμα ' Warhammer 40.000 (tabletop)' στο φόρουμ.
  4 weeks ago

  Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) όσοι έχετε παίξει games της σειράς Dawn of War γνωρίζετε ότι βασίζεται στο δημοφιλές tabletop wargame (επιτραπέζιο στρατηγικής με μινιατούρες) της Βρετανικής Games Workshop.

  Για όσους δε γνωρίζουν τα tabletop wargames, είναι στην ουσία turn-based strategy games με μινιατούρες που παίζονται σε τραπέζι. Συνήθως έχουν πολλούς και λεπτομερείς κανόνες ως προς το πως θα συγκροτίσετε τον στρατό σας και το πως θα διεξάγετε τις μάχες. Είναι ένα ακριβό και χρονοβόρο χόμπυ, αλλά είναι ανθεκτικό στον χρόνο (το Warhammer 40.000 ξεκίνησε το 1986), έχει δυνατό community στην Ελλάδα και αποτελεί ένα πολύ "γεμάτο" hobby με πολλές πτυχές. Συν ότι το lore είναι ένα από τα καλύτερα sci-fi settings Που κυκλοφορούν εκεί έξω.

  Προσωπικά παίζω Warhammer 40.000 από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και οι στρατοί μου είναι Chaos Space Marines και Chaos Daemons (είμαι παιδί του Dark Side). Ποιοί από εσάς παίζετε και τι στρατό/ούς έχετε; Όσοι δεν παίζετε, τι στρατό θα παίζατε εάν ξεκινούσατε;

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'Dungeons and Dragons' στο φόρουμ.
  4 weeks ago

  100€ για τραπέζι δεν είναι πολλά. Πείτε με παλιομοδίτη, αλλά όσες φορές χρησιμοποίησα roll20 ή γενικά software, το feeling του grid και της μινιατούρας δεν το φτάνουν. Το ίδιο και τα dice rollers σε σύγκριση με τα κανονικά ζάρια...

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'Star Citizen' στο φόρουμ.
  4 weeks ago

  Μέσα στο 2017 δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σε καμία περίπτωση. Με λίγη τύχη ίσως καταφέρουμε να δούμε το single player (Squadron 42) μέσα στο 2018 και το MMO mode το 2019. Προς το παρόν αναμένουμε τη νέα έκδοση alpha, η οποία (ξανα)αναβλήθηκε για μέσα Οκτωβρίου.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'Albion Online' στο φόρουμ.
  4 weeks ago

  Το έπαιξα. Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω.

  Ένα ατελείωτο grindfest χωρίς υπόθεση. Ok, και το Ultima Online ήταν grindfest προκειμένουν α ανέβουν κάποια stats, αλλά στους private servers όπου οι GMs δημιουργούσαν ιστορίες, interactive NPCs και συμβάντα στα οποία συμμετείχαν οι παίκτες, περνούσαμε άπειρες ώρες κάνοντας role playing. Αυτό είναι το πιο δυνατό χαρτί των sandbox MMOs και οι devs δεν το εκμεταλλεύτηκαν και αφοσιώθηκαν στο cross-platform, δίνοντάς μας ένα μέτριο σε PC παιχνίδι. Καλύτερα να το έβγαζαν μόνο για κινητά, δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ένα τόσο κακό τεχνικά παιχνίδι να κόστισε τόσα χρήματα, αλλά έχω την εντύπωση πως μάλλον τα κονδύλια δεν πήγαν σε αυτό, δεν εξηγείται αλλιώς.

  Βαρετό, νερόβραστο και μονότονο.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 4 weeks ago
 • Albion Online
  4 weeks ago

  Κατακτήστε τη νέα γη στο όνομα του βασιλιά.

  Καιρό είχε να εμφανιστεί κάποιο sandbox MMORPG και η Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης Sandbox Interactive, ύστερα από μια πετυχημένη crowdfunding καμπάνια με έσοδα ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτεταμένο διάστημα δοκιμών, κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα το ντεμπούτο της στον χώρο, το Albion Online. Η πρώτη αυτή προσπάθεια είναι ένα αρκετά φιλόδοξο project, μιας και είναι και το πρώτο cross-platform του είδους με ταυτόχρονη υποστήριξη σε υπολογιστές και tablets/κινητά.

  Οι ομίχλες διαλύονται
  Το Albion, ένα νησί κρυμμένο από τις ομίχλες αποκαλύπτεται και ο βασιλιάς του ανώνυμου βασιλείου (το οποίο αναφέρεται στο τρέιλερ ως “Old World”) καλεί περιπετειώδεις υπηκόους να το αποικήσουν. Τώρα το αν με το “Albion” εννοείται μια παράλληλη fantasy εκδοχή της Βρετανίας (που επίσης ονομάζεται “Αλβιώνα”) ή μια -δεν θα έλεγα ευφάνταστα ονομασμένη- εντελώς φανταστική περιοχή, θα σας γελάσω. Όπως και να ’χει, μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι με πολλές απώλειες σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, οι πιο σκληροί και θαρραλέοι κατάφεραν και έφτασαν στις ακτές του Albion ζωντανοί, όπου ξεκίνησαν αμέσως να χτίζουν, να εμπορεύονται και να κατακτούν τα πέριξ. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός από αυτούς τους επιζώντες και σκοπός σας είναι να χτίσετε το πεπρωμένο σας σε αυτή τη νέα γη ανακαλύπτοντας νέα μέρη και αψηφώντας τους κινδύνους αυτής της νέας γης. Το σενάριο (το οποίο περιορίζεται στην παραπάνω εισαγωγή και σε γενικής φύσεως αερολογίες στα κείμενα των quests) είναι από μηδαμινό εώς ανύπαρκτο και ανήκει στην κατηγορία “πρόχειρη δικαιολογία προκειμένου να υπάρχει ένα τυπικό σεναριακό υπόβαθρο σε ένα online game”. Δεν πιστεύω ότι ο όρος “sandbox MMORPG” δικαιολογεί αυτή την αδυναμία, μιας και το Albion Online δεν παρέχει private role playing servers ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουν παίκτες δικά τους σενάρια και ιστορίες εκμεταλλευόμενοι τον sandbox κόσμο, κάτι που συνέβαλλε στην επιτυχία άλλων medieval fantasy sandbox MMO games όπως το Ultima Online. Το σεναριακό κενό θα σας δώσει την εντύπωση του ότι δεν έχετε τι να κάνετε, κάτι το οποίο σίγουρα δε βοηθά το immersion. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η νουβέλα που κυκλοφόρησε και είναι βασισμένη στο Albion Online δεν δίνει κανένα στοιχείο για τον κόσμο του πέρα από γενικευμένες περιγραφές.

  albion online 1

  Κάστρα, μάγοι και ιππότες
  Αν και σύμφωνα με τους developers θα προστεθούν κι άλλα διαθέσιμα races στο μέλλον, προς το παρόν μπορείτε να παίξετε μόνο human με απογοητευτικά λίγες επιλογές customization ως προς την εμφάνισή σας. Το δε σύστημα των classes και levels που είναι συνηθισμένα στα RPGs, απουσιάζει. Αντί του “παραδοσιακού” leveling, στο Albion Online έχετε μια μεγάλη λίστα από skills που ονομάζεται destiny board, το οποίο καταγράφει την πρόοδό σας και σας εξηγεί το τι θα πρέπει να κάνετε για να ξεκλειδώσετε νέα crafting recipes, νέα abilities ή/και τη δυνατότητα του να φοράτε καλύτερο εξοπλισμό. Όλα τα skills ξεκινάνε από το tier 1 και εξασκώντας τα μπορείτε να τα φτάσετε μέχρι το tier 8. Είστε ελεύθεροι να ανεβάσετε όποια απολύτως skills θέλετε, κάνοντας ό,τι συνδυασμό μπορεί να επινοήσετε, όπως πχ. να αναμείξετε leather και plate armor για να έχετε μία μίξη stealth και αυξημένης προστασίας. To destiny board στην αρχή ίσως σας φανεί δαιδαλώδες και χαοτικό, αλλά αν αφιερώσετε λίγη ώρα να εξοικειωθείτε μαζί του θα γίνει απλή υπόθεση. Πιστεύω πως οπτικά θα μπορούσε να έχει την παρουσίαση των skill trees όπως είναι στο Skyrim και να είναι έτσι πιο ευανάγνωστο και “τακτοποιημένο”.

  Κάθε πράξη που κάνετε επιφέρει fame points, τα οποία μοιάζουν σε ρόλο με τα experience points που γνωρίζετε από άλλα RPG. Κάθε skill του destiny board προκειμένου να ανέβει χρειάζεται κάποια Fame points τα οποία να προκύπτουν από τη χρήση του συγκεκριμένου skill. Για παράδειγμα, για να ανεβάσετε το shields skill θα πρέπει να μαζέψετε έναν συγκεκριμένο αριθμό fame points σκοτώνοντας εχθρούς ενώ κρατάτε μια ασπίδα. Κάθε είδος εξοπλισμού αποτελεί ξεχωριστό tree, οπότε μπορεί να έχετε φτάσει τo swords skill στο tier 8 ενώ τα bows να τα έχετε αφήσει εντελώς στο tier 1. Όσο προχωράτε από περιοχή σε περιοχή θα παρατηρήσετε πως τα crafting materials που παρέχονται αντίστοιχα ανεβαίνουν tier, απαιτώντας αντίστοιχα αναβαθμισμένα εργαλεία. Tα crafting materials αποτελούνται από διάφορα είδη μετάλλων, πέτρας, ξύλου, δέρματος, τροφών και ινών και το loot είναι προκαθορισμένο για κάθε πλάσμα και resource node. Αντίστοιχα και οι εχθροί διαβαθμίζονται σε tiers και με αυτό καταλαβαίνετε ότι ο ισχυρισμός των developers ότι “δεν υπάρχουν levels” δεν είναι ακριβώς αληθινός. Στην πράξη, το το tier του υψηλότερού σας skill είναι το “level” σας.

  http://www.youtube.com/watch?v=_6CEx_MNweU

  Ο χάρτης του κόσμου περιέχει περιοχές διαβαθμισμένες με χρώματα (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, μαύρο), ανάλογα με τον PvP κίνδυνο που τις χαρακτηρίσει και το εύρος των tier πόρων που διαθέτει. Στις πράσινες και τις κίτρινες περιοχές, εάν τα hitpoints σας φτάσουν το 0 δεν θα πεθάνετε, αλλά θα τεθείτε εκτός μάχης για λίγο. Αυτό είναι μια πολύ καλή κίνηση από την Sandbox και είναι ένα από τα ελάχιστα in-game βοηθήματα για νέους παίκτες. Μιας και ανέφερα το θέμα “νέοι παίκτες”, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι ενώ δεν υπάρχει in-game tutorial, στην ιστοσελίδα του Albion Online έχει αρκετά guides για νέους παίκτες. Μου κάνει εντύπωση διότι έχουν περάσει αρκετές beta εκδόσεις και η ύπαρξη των guides σημαίνει πως η Sandbox γνωρίζει την έλλειψη αυτή, απλά δεν σκοπεύει να κάνει κάτι γι’ αυτή.

  Το Albion Online έχει τον τυπικό point and click χειρισμό. Απλά κάνετε κλικ στο σημείο που θέλετε να πάτε ή στο αντικείμενο με το οποίο θέλετε να αλληλεπιδράσετε. Τα spells και combat skills/special attacks σας δεν ορίζονται από το destiny board, αλλά από τον εξοπλισμό σας κάθε κομμάτι εξοπλισμού σας παρέχει ένα ή περισσότερα combat skills/spells. Για παράδειγμα, τα leather hoods παρέχουν το combat skill “Vanish” το οποίο σας επιτρέπει να ξεφύγετε από δύσκολες καταστάσεις. Αντίστοιχα, cloth κομμάτια armor δίνουν μαγικά ξόρκια και τα σπαθιά κάποιες ειδικές επιθέσεις. Στην πράξη, δεν χρειάζεται κάποια στρατηγική, απλά κάνετε κλικ σε έναν εχθρό, και πατάτε ό,τι combat skills και spells δεν είναι σε cooldown μέχρι να πεθάνει. Οι AI εχθροί είναι συνήθως μόνοι ή μαζεμένοι σε μικρές ομάδες, ενώ σε διάφορα σημεία δεσπόζουν κάποια bosses. Σε γενικές γραμμές, η solo εμπειρία είναι μια βαρετή επανάληψη συλλογής πόρων προκειμένου να ανεβάσετε skills και η άσκοπη περιπλάνηση για να εμπλακείτε σε βαρετές μάχες και τα αργά mounts σε συνδυασμό με τους γενικά μεγάλους χρόνους ταξιδιού δε βοηθάνε και πολύ την κατάσταση. Τα όποια quests συναντήσετε απλά είναι βαρετά crafting/grinding quests τα οποία σπάνια έχουν κάποια αξιοσημείωτη έξτρα ανταμοιβή.

  albion online 2

  Πολλή περισσότερη προσοχή δόθηκε στον σχεδιασμό του PvP. Οι περιοχές του Albion διαβαθμίζονται με χρώματα στον χάρτη με βάση το tier των πόρων που παρέχουν και το βαθμό στον οποίο επιτρέπεται η PvP μάχη. Στις πράσινες ζώνες απαγορεύεται το PvP. Στις κίτρινες μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας PvP flagged και να επιτεθείτε σε άλλους παίκτες, οι οποίοι όμως θα έχουν ένα buff εναντίον σας. Σκοτώνοντας παίκτες σε κίτρινες και κόκκινες ζώνες σας αφαιρεί reputation, το οποίο αν πέσει αρκετά χαμηλά θα σας απαγορεύεται η είσοδος σε διάφορες πόλεις. PvP ήττα σε κίτρινη ζώνη σημαίνει χάσιμο λίγου durability από τον εξοπλισμό σας και μετατροπή του σε silver coins διαθέσιμα σαν loot για τον αντίπαλο. Στις κόκκινες ζώνες ξεκινάνε τα δύσκολα, επειδή θάνατος σημαίνει ότι όλος σας ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμος για loot. Τουλάχιστον οι εχθρικοί προς εσάς παίκτες θα φαίνονται στο minimap από νωρίς ώστε να μπορείτε να τους αποφύγετε. Τέλος, στις μαύρες ζώνες δεν υπάρχει ειδοποίηση στον χάρτη, για να φτάσατε ως αυτές σημαίνει πως είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε πλήρως το ελεύθερο περιβάλλον του Albion.

  Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνετε πως αφού βγείτε από τις πράσινες περιοχές θα αρχίσετε να τρώτε ξύλο, το οποίο σταδιακά θα γίνεται όλο και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε στο Albion Online προκειμένου να έχετε μια σχετική ασφάλεια και υποστήριξη, είναι το να μπείτε σε κάποιο guild. Το Guild versus Guild PvP (GvG) φαίνεται να είναι ο κύριος τομέας στον οποίο έδωσαν προσοχή οι developers. Τα guilds κατακτούν γη και χτίζουν κτίρια, εδραιώνοντας τις περιοχές τους. Στην θεωρία είναι μια καλή σκέψη, αλλά στην πράξη το Albion Online καταλήγει να έχει στον μοναδικό του server ελάχιστα πανίσχυρα guilds τα οποία απλά κατατροπώνουν (και συχνά-πυκνά απορροφούν στο δυναμικό τους) τα μικρότερα μιας και δεν δύναται να απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα. Πότε-πότε, μικρότερα guilds θα προσπαθήσουν να ενωθούν ενάντια στα μεγαλύτερα, ή τα μεγάλα guilds πολεμούν μεταξύ τους για επέκταση της επιρροής τους και έλεγχο περιοχών με πόρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρατηρήσετε μεγάλα “ντου” με μηδενική στρατηγική, αλλά άπειρο ξύλο. Αυτή η λίγη διασκέδαση που προσφέρουν οι εν λόγω μάχες όμως, δεν δικαιολογούν με τίποτα το μακρόσυρτο grinding που θα πρέπει να υπομείνετε για να φτάσετε ως εκεί.

  albion online 3

  Η οικονομία του Albion Online είναι 100% καθοδηγούμενη από τους παίκτες, κάτι που είναι και καλό και κακό. Καλό είναι επειδή με τόσο κεντρικό ρόλο που έχει το crafting o ανταγωνισμός στην αγορά είναι μεγάλος και οι τιμές χαμηλές, ενώ το κακό είναι ότι ακριβώς για τον προαναφερθέντα λόγο, ειδικά στα χαμηλότερα tiers σπάνια θα καταφέρετε να πουλήσετε το οτιδήποτε. Με αφορμή την οικονομία, είναι άξιο αναφοράς το ότι ενώ το Albion Online σαν project ξεκίνησε ως free to play, τελικά κυκλοφόρησε προς πώληση, κρατώντας όμως κάποια microtransactions –κύριο χαρακτηριστικό των free to play games-. Με αληθινά χρήματα μπορείτε να αγοράσετε gold coins με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε συλλεκτικά items και premium status για το account σας, το οποίο σας δίνει learning points τα οποία βελτιώνουν τον χαρακτήρα σας. Επίσης, premium λογαριασμοί μαζεύουν γρηγορότερα resources και ανεβάζουν γρηγορότερα skills, κάτι το οποίο κάνει το Albion Online να φλερτάρει πολύ στενά με την κατηγορία “pay to win”.

  http://www.youtube.com/watch?v=AzR6GkI0ab4

  Βγείτε μαζέψτε υλικά και φτιάξτε τον εξοπλισμό σας ξανά και ξανά και ξανά...

  Οπτικά χοντροκομμένο
  Τα καλά γραφικά δεν κάνουν ένα game καλό, αλλά τα κακά γραφικά συμβάλλουν στο να είναι ένα game κακό. Το Albion Online προσπαθεί να παρουσιάσει τα χοντροκομμένα, γεμάτα ορατά πολύγωνα γραφικά του ως καλλιτεχνική άποψη, αποτυγχάνοντας οικτρά. Λόγω του ότι είναι φτιαγμένο για να παίζει και σε κινητά, στην οθόνη ενός υπολογιστή είναι απλά άσχημο ακόμα και σε 4Κ ανάλυση. Τα οπτικά εφέ είναι πρόχειρα, τα animations λίγο ατσούμπαλα και βαρετά και οι περιοχές επαναλαμβανόμενες και βαρετές. Αν πάτε σε ένα δάσος, είναι σαν να έχετε πάει σε όλα τα δάση. Το user interface είναι απλό και φιλικό προς τον χρήστη, ενώ το minimap αν και κατατοπιστικό, είναι ελλειπές. Αντιθέτως, τα ζωγραφιστά μέρη του Albion Online (loading screens και menus) είναι πολύ όμορφα.

  albion online 4

  Επική υπόκρουση μικρής διάρκειας
  Δεν ξέρω τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον αρχίζω να έχω την εντύπωση πως η πλειοψηφία των video games έχει πολύ υψηλού επιπέδου μουσική υπόκρουση και το Albion Online δεν αποτελεί εξαίρεση. Επικό, ορχηστρικό soundtrack θα συνοδέψει μέρος της περιπέτειάς σας, μιας και μετά από λίγα λεπτά η μουσική σταματάει και δεν υπάρχει έστω η επιλογή “loop music”. Οι ambient ήχοι κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα και τα ηχητικά εφέ, αν και αξιοπρεπή, δεν αγγίζουν το επίπεδο της μουσικής ή του ambience. Δεν ξέρω τι ευθύνεται για την τόσο μεγάλη διαφορά ποιότητας, αλλά είναι αισθητή.

  Κρίση ταυτότητας
  Δυσκολεύομαι να “ψυχολογήσω” την Sandbox Interactive όσον αφορά το Albion Online. Όσο περισσότερο ασχολήθηκα μαζί του, τόσο περισσότερο μου έδωσε την εντύπωση ότι οι developers θυσίασαν πολλά από τον τομέα της ποιότητας στο βωμό της cross-platform υποστήριξης και ότι προσπαθούν να περάσουν τον mobile τρόπο παιξίματος σε ένα PC game, συμπεριλαμβανομένων και των μικροσυναλλαγών του. Η ειρωνεία είναι πως η πλειοψηφία των παικτών παίζει από PC και όχι από tablet/κινητό, πράγμα απολύτως λογικό. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον οποιονδήποτε να βρίσκεται εκτός σπιτιού και να παίζει κάποιο ΜΜΟ στο κινητό ή το tablet του. Ίσως να έμπαινε για crafting, για κάποια αγοραπωλησία ή έστω να μαζέψει πόρους και να συνομιλήσει στο chat. Πιστεύω πως σαν ανεξάρτητο PC game με υποστηρικτικά mobile apps, το Albion Online δεν θα ήταν τόσο αδύναμο. Όμως, με βάση την το όλο του στήσιμο φαίνεται το ισχύει το αντίθετο, ότι δηλαδή πρόκειται απλά για ένα mobile game που παίζει και σε PC και ότι το “sandbox” στοιχείο είναι απλά μια δικαιολογία για ελλιπή ανάπτυξη η οποία “μπάζει” από παντού.

  Θετικά:
  - Κανένας περιορισμός στο στυλ παιχνιδιού/χαρακτήρα
  - Τα resources που μαζεύετε ξαναφυτρώνουν σχετικά γρήγορα
  - Σταδιακή αύξηση δυσκολίας και επιπτώσεων θανάτου.
  - Εύχρηστα combat skills

  Αρνητικά:
  - Ατελείωτο grinding
  - Χοντροκομμένα γραφικά
  - Ανύπαρκτο σενάριο
  - Φλερτάει πολύ με το pay-to-win
  - Δεν δίνει δυνατότητα custom σεναρίων/private servers
  - Δεν είναι φιλικό προς νέους παίκτες
  - Αδύναμο περιεχόμενο για όσους θέλουν να παίξουν solo ή/και PvE.

  Βαθμολογία
  Γραφικά: 5.5
  Ήχος: 7.5
  Gameplay: 6.5
  Αντοχή: 6.5
  Γενικά: 6.5

  To cross-platform support γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτή την προσπάθεια, κάνοντας την τελική εμπειρία βαρετά επαναλαμβανόμενη και αισθητικά άσχημη.

  Γιώργος Τζίτζιφας

 • Γιώργος Τζίτζιφας added a new comment on the StarCraft: Remastered
  1 month ago
 • Γιώργος Τζίτζιφας added a new comment on the StarCraft: Remastered
  1 month ago
 • 1 month ago
 • Starcraft: Remastered
  1 month ago

  Όπως το έχετε στη μνήμη σας, αλλά όχι όπως ήταν.

  Σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν πλέον περάσει από την κυκλοφορία του πρώτου StarCraft, το οποίο συνέβαλλε σημαντικά στην καθιέρωση των e-sports με την επιτυχία που σημείωσε προς έκπληξη ακόμα και των ίδιων του των developers, καταφέρνοντας να γίνει το διασημότερο sci-fi RTS όλων των εποχών και τη σύρραξη μεταξύ Terrans, Zerg και Protoss να αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεταγενέστερων games. Παρά την ηλικία του, το StarCraft και το expansion pack του “Brood War” παρέμειναν δημοφιλή σε όλη την υφήλιο, αλλά περισσότερο στη Νότιο Κορέα, τη χώρα που τα ανέδειξε.

  Την περασμένη άνοιξη, η Blizzard ανακοίνωσε την ανάπτυξη της remastered έκδοσης του StarCraft η οποία κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου. Με αυτή την κίνηση, φαίνεται η Blizzard να στοχεύει στην “ανάσταση” της ανταγωνιστικής σκηνής του StarCraft μέσω της συσπείρωσης του υπάρχοντος community του, την επαναφορά παλαιών παικτών στο προσκήνιο και την προσέλκυση νέου κοινού με πιο ελκυστικά γραφικά και εκσυγχρονισμένα settings, διατηρώντας παράλληλα όλα τα στοιχεία που έκαναν τη σειρά επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων όμως και μερικών αρνητικών στοιχείων τα οποία πλέον αποτελούν κομμάτια της ταυτότητας του StarCraft.

  starcraft remastered 1

  Απαράλλαχτη εμπειρία
  Το κυριότερο single player mode περιλαμβάνει τα campaigns του αρχικού StarCraft και του Brood War expansion, δηλαδή 6 κεφάλαια (2 για κάθε ένα από τα 3 factions). Επίσης, έχετε την επιλογή να παίξετε custom παιχνίδια εναντίον μέχρι και 7 αντιπάλων ΑΙ. Θα παρατηρήσετε πως το gameplay του Starcraft: Remastered είναι αυτό του Brood War χωρίς καμία απολύτως αλλαγή (ακόμα και τα ίδια cheats έχουν παραμείνει). Ωστόσο, η λογική των developers να μην πειράξουν το gameplay σημαίνει πως η αναλλοίωτη εμπειρία του StarCraft που μας προσφέρει το remaster περιέχει και τα αρνητικά στοιχεία της αρχικής έκδοσης όπως το σχετικά ασήμαντο, αλλά ενοχλητικό θέμα του ότι για να δείτε τα objectives της εκάστοτε αποστολής θα πρέπει να ανοίξετε το pause menu και να διαλέξετε την επιλογή σε αυτό. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα αρνητικά στοιχεία του StarCraft ασήματα, ειδικά μετά από σχεδόν μια εικοσαετία εξέλιξης των RTS και κάποια προβλήματα που υπήρχαν παρέμειναν για χάρη της αυθεντικότητας του gameplay.

  Πρώτο-πρώτο παρέμεινε το κυριότερο πρόβλημα του StarCraft, το κακό pathfinding. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι διατάζετε 12 hydralisks να επιτεθούν σε ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται μετά από την άνοδο μιας ράμπας. Τα πρώτα 6-7 hydralisks θα ανέβουν τη ράμπα, 3-4 παίζει να κολλήσουν στη ράμπα, ενώ τα τελευταία 1-2 θα το πάνε από γύρω-γύρω, κατά πάσα πιθανότητα ξεσηκώνοντας την εχθρική βάση ή/και κάνοντας την παρουσία σας γνωστή στον εχθρό. Επίσης, το πλήκτρο επιλογής άπραγων units το οποίο εισήγαγε στα RTS το Age of Empires 2 έχει γίνει εδώ και καιρό μια δεδομένη λειτουργία του είδους, όχι όμως και του σχεδόν συγχρόνου του Brood War, οπότε θα πρέπει να έχετε το νου σας και να ελέγχετε τακτικά τις μονάδες σας, καθώς και να θυμάστε με ακρίβεια πόσα builder units έχετε ώστε να μετράτε πόσα δουλεύουν και να υπολογίσετε αν υπάρχει κάποιο άπραγο που δε βλέπετε κάπου. Με μια λέξη, “ταλαιπωρία”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Dek8arzbxTg

  Η τρίτη σημαντική αδυναμία του StarCraft που μεταφέρθηκε στην remastered έκδοση είναι η δυνατότητα να επιλέγετε μέχρι μόνο 12 units ταυτόχρονα, που είναι και ο μέγιστος αριθμός units που μπορεί να περιέχει ένα group. Αυτό κάνει τη χρήση μεγάλων ομάδων δύσκολη (ειδικά αν παίζετε Zerg) και δεν δικαιολογείται από την ηλικία του, μιας και το πρώτο RTS που έπαιξα ήταν το προγενέστερο Command & Conquer: Red Alert στο οποίο μπορούσατε να διαλέξετε όσα units θέλατε ταυτόχρονα και επίσης μπορούσατε να ορίσετε groups με όσα units θέλατε στο καθένα. Όντας παίκτης που αγαπά το να αναπτύσσει τεράστιους στρατούς, εξαντλώντας το όριο supplies πριν την τελική επίθεση, αυτοί οι περιορισμοί του StarCraft είναι κατάρα. Σε συνδυασμό με το κακό pathfinding, οι εντολές κίνησης ή επίθεσης σε μεγάλο αριθμό μονάδων γίνονται περιττά δύσκολες και όχι τόσο σωστά εκτελέσιμες.

  Η μη-επίλυση αυτών των προβλημάτων έχει προκαλέσει έναν διχασμό ως προς το αν ήταν σωστή κίνηση από την πλευρά της Blizzard ή όχι. Από τη μία πλευρά, αρκετοί “casual" παίκτες θέλανε να δουν τα προβλήματα αυτά διορθωμένα, ώστε να έχουν στα χέρια τους μια έκδοση του StarCraft η οποία να έχει “μάθει” ύστερα από 19 χρόνια εξέλιξης στα RTS. Απ’την άλλη, αρκετοί πιο “hardcore/ανταγωνιστικοί” παίκτες θεωρούν τα προαναφερθέντα προβλήματα αναπόσπαστα κομμάτια του gameplay και πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του StarCraft, τα οποία αν πειραχτούν θα επηρεαστεί το ανταγωνιστικό επίπεδο αρκετά ώστε να μην είναι πλέον “το ίδιο παιχνίδι” στο οποίο αγωνίζονται εδώ και 19 χρόνια.

  starcraft remastered 2

  Η προσωπική μου άποψη είναι πως και οι δύο πλευρές έχουν λογική στα επιχειρήματά τους, κατανοώ τους ανταγωνιστικούς παίκτες που θέλουν μια αναλλοίωτη εμπειρία -και τελικά η γνώμη τους επικράτησε-, αλλά θα ήθελα πολύ να έβλεπα το gameplay προσαρμοσμένο στα δεδομένα του 2017 χωρίς τα εκνευριστικά αρνητικά στοιχεία του 1998. Θαρρώ πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια μέση λύση με τη μορφή ενός προαιρετικού patch/hotfix το οποίο όσο έμενε ενεργό θα διόρθωνε αυτά τα προβλήματα και απενεργοποιώντας το θα παίζατε σε “original mode”. Όλα αυτά, με αντίστοιχο multiplayer matchmaking και ξεχωριστό ladder. Έτσι, θαρρώ ότι θα έμεναν όλοι ευχαριστημένοι. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το StarCraft που αγαπήσαμε.

  starcraft remastered 3

  Η Blizzard “κλείνει το μάτι” στους βετεράνους του StarCraft.

  Πλήρης υποστήριξη battle.net και νέο ladder
  Το StarCraft επιτέλους απέκτησε την πολυαναμενόμενη υποστήριξη του battle.net όσον αφορά τις λειτουργίες του chat και του matchmaking, αν και δεν θα έλεγε κανείς πως το τελευταίο βοηθά ιδιαίτερα τους νέους παίκτες, οπότε αν είστε νέοι στο StarCraft ετοιμαστείτε για παταγώδεις ήττες και εκνευρισμό. Επίσης, πλέον είναι ορατός ο αριθμός ELO σας στο ranked multiplayer και ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις νίκες/ήττες σας. Η remastered έκδοση είναι συμβατή με την αρχική και το μόνο πλεονέκτημα που ίσως να έχει ο χρήστης της πρώτης σε ένα multiplayer match είναι η λίγο μεγαλύτερη ορατότητα της επιφάνειας του χάρτη. Λόγω της διατήρησης του αρχικού gameplay, το γνώριμο balance μεταξύ των τριών factions παραμένει, καθώς και η υποστήριξη των περισσότερων custom maps. Φυσικά, πέραν της επιλογής online αναμετρήσεων, παραμένει η δυνατότητα multiplayer παιχνιδιών μέσω LAN.

  Αλλαγμένο, όπως ακριβώς το θυμάστε
  Οι μεγαλύτερες αλλαγές συνέβησαν στον οπτικό τομέα, αλλά εάν έχετε να ακουμπήσετε το StarCraft όσο καιρό είχα να το παίξω εγώ (καμιά δεκαπενταριά -και βάλε- χρόνια, δηλαδή) παίζει να μην καταλάβετε τις αλλαγές με την πρώτη και ο λόγος είναι απλός: Τα γραφικά των παλαιότερων games μας έχουν μείνει στη μνήμη ως πολύ ανώτερα των πραγματικών, κάτι που προσωπικά συνειδητοποίησα όταν ξαναέπαιξα σε emulator το Enlightment: Druid 2, ένα αγαπημένο μου game από τα (πολύ) παιδικά μου χρόνια. Επομένως, ξεκινώντας να παίζω το remaster του StarCraft, αναρωτιόμουν τι ακριβώς άλλαξε, μιας και τα πάντα έδειχναν πάνω-κάτω όπως τα θυμόμουν να είναι προ δεκαπενταετίας (και βάλε). Πιέζοντας το πλήκτρο F5, θα καταλάβετε αμέσως τις διαφορές, μιας και αυτό το πλήκτρο αλλάζει την οθόνη από την remastered στην αρχική έκδοση του StarCraft και το αντίστροφο.

  http://www.youtube.com/watch?v=vCdLENLijM4

  Το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι η δυνατότητα επιλογής μεγαλύτερων αναλύσεων εώς 4Κ με την αντίστοιχη αναβάθμιση των μοντέλων και φυσικά υποστήριξη για οθόνες με widescreen aspect ratios (δηλαδή όλες τις μοντέρνες οθόνες). Επίσης έχουν αναβαθμιστεί και τα animations πορτρέτων, καθώς και όλα τα μενού σε νέα, υψηλότερης ανάλυσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ενώ ακόμα και τα cutscenes έχουν “ανέβει” σε ανάλυση. Πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει καταφέρνει τον σκοπό της, να σας παρουσιάσει δηλαδή το StarCraft όσο όμορφο το θυμάστε και να το αναβαθμίσει οπτικά χωρίς να του αλλάξει/αλλοιώσει την αισθητική. Μια ευχάριστη προσθήκη είναι η τοποθέτηση στατικών σκίτσων μεταξύ των αποστολών, τα οποία συνδέουν missions και campaigns εξιστορώντας την εξέλιξη της ιστορίας με υπότιτλους.

  Πιο διαυγής και καθαρός ήχος
  Σύμφωνα με την Blizzard, ο ήχος του StarCraft αποτελείται από 2.381 αρχεία και για την ανάπτυξη του remaster απαγορεύτηκε στην ομάδα sound design η αντικατάσταση υπαρχόντων αρχείων με νεότερα. Οι λόγοι της απαγόρευσης αυτής είναι αφ’ ενός το σκεπτικό ότι συγκεκριμένες ατάκες με συγκεκριμένη προφορά και συγκεκριμένα εφέ είναι αναπόσπαστα κομμάτια των αναμνήσεων των παικτών του αρχικού StarCraft και αφ’ εταίρου το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Αγγλικού voice acting έχει γίνει από στελέχη της τότε ομάδας ανάπτυξης και έχει συναισθηματική αξία για την εταιρεία. Εξαίρεση από την απαγόρευση αντικατάστασης αρχείων ήχου αποτέλεσε η επανηχογράφηση του voice acting των εκτός Αγγλικής γλωσσών, ενώ προστέθηκαν 7 ακόμα υποστηριζόμενες γλώσσες (Κινέζικα, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Ρώσικα και Ισπανικά Λατινικής Αμερικής).

  starcraft remastered 4

  Τα αρχεία υπέστησαν κατάλληλη επεξεργασία ώστε να ακούγονται πιο καθαρά με περισσότερη λεπτομέρεια, κάτι αρκετά δύσκολο να γίνει σε ηχογραφήματα σχεδόν 20 ετών. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην γίνεται κατανοητό με τη μία, αλλά σε “δίπλα-δίπλα” σύγκριση με την αρχική έκδοση, η διαφορά είναι αισθητή με κάθε χαρακτηριστικό ήχο να ακούγεται πιο διαυγής και πιο λεπτομερής. Μία διακριτική, αλλά παράλληλα αρκετά ευχάριστη και immersive παρέμβαση στον ηχητικό τομέα είναι η προσθήκη σχετικών εφέ στους ήχους ανταποκρίσεων των units, των οποίων την ομιλία συνοδεύει είτε ο ήχος μηχανής του οχήματός τους είτε κάποιος σχετικός ambient ήχος. Έτσι, σας δίνεται η εντύπωση πως επικοινωνείτε με το unit μέσω ασυρμάτου. Η μουσική είναι ένα από τα στοιχεία που προδίδουν την ηλικία του παιχνιδιού με μερικά MIDI στοιχεία να διακρίνονται στο soundtrack, ενισχύοντας την αίσθηση νοσταλγίας.

  Απόλαυση για παλίούς και νέους
  Ο εκσυγχρονισμός αυτός ήταν σίγουρα μια επιτυχημένη κίνηση της Blizzard με τρεις σημαντικές για εκείνη και για το StarCraft συνέπειες. Πρώτον, εμπλουτίζει την εμπειρία των πιστών του παικτών με τα προσαρμοσμένα γραφικά και την πλήρη υποστήριξη battle.net. Δεύτερον, ξυπνά αισθήματα νοσταλγίας σε πρώην παίκτες και επανενεργοποιεί εκείνους που το είχαν αφήσει επειδή “πάλιωσε”. Τρίτον, πλέον το StarCraft ίσως να φανεί οπτικά δελεαστικότερο σε νεότερους gamers οι οποίοι δύσκολα θα το δοκίμαζαν αλλιώς. Είτε παίζατε, είτε παίζετε, είτε δεν έχετε ποτέ παίξει StarCraft, εάν σας αρέσουν τα RTS και μπορείτε να ξε-συνηθίσετε κάποια πράγματα που θεωρείτε δεδομένα στο είδος ώστε να παραβλέψετε τα αρνητικά στοιχεία, είναι ευκαιρία να (ξανα)ζήσετε τον τίτλο-σταθμό και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Θετικά:
  - Καμία αλλαγή στο gameplay, που σημαίνει διατήρηση του balance
  - Νέα πορτρέτα και μοντέλα
  - Υποστήριξη των μοντέρνων αναλύσεων
  - Λιγότερο συμπιεσμένος ήχος
  - Πλήρης υποστήριξη battle.net

  Αρνητικά:
  - Τα προβλήματα με το pathfinding παραμένουν
  - Μπορείτε να διαλέξετε μέχρι μόνο 12 μονάδες τη φορά
  - Καθόλου φιλικό matchmaking για αρχάριους
  - Λείπουν λειτουργίες που θεωρούνται δεδομένες στα σημερινά games του είδους

  Βαθμολογία
  Γραφικά: 8
  Ήχος: 9
  Gameplay: 7.5
  Αντοχή: 7.5
  Γενικά: 8

  Η εμπειρία του κλασικού εκμοντερνισμένη, με όλα της τα θετικά και τα αρνητικά.

  Γιώργος Τζίτζιφας

 • Γιώργος Τζίτζιφας απάντησε στο θέμα 'The Cyanide & Happiness Adventure Game' στο φόρουμ.
  1 month ago

  To περιμένω πως και πως, είμαι μεγάλος φαν των στατικών comics και των βίντεο Cyanide & Happiness (και του κάφρικου χιούμορ.)

  Διαβάστε περισσότερα...

Groups

No Joined Groups.