Featured
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς (Blood King)
Experience: 3522 (554 points to next level)

 
600
4 days ago
Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory 4 days ago

Τόσα ναζιάρικα τέρατα ποιος θα τα κουμαντάρει;

Ένα χρόνο και κάτι... ψιλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας στις γειτονιές του Tokyo και στις ψηφιακές αλάνες της EDEN που οργώσαμε στο Digimon Story: Cyber Sleuth (διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο εδώ). Η αναμονή μεγάλωσε την δίψα μας για περισσότερες turn-based συγκρούσεις με τα πολύχρωμα τερατάκια που ανταποκρίνονται στο όνομα Digimon. Ασφαλώς γνωρίζαμε ήδη από τον περασμένο Μάρτη ότι το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory ήταν έτοιμο να διαδεχθεί τον προκάτοχό του. Η Bandai Namco είχε πληροφορήσει το κοινό για την παράλληλη αφήγηση, την χρήση άφθονων assets του προηγούμενου και τον σχεδιασμό νέων Digimon, levels και game mechanics. Άλλο να γνωρίζεις κάτι όμως και άλλο να το έχεις μπροστά σου και να το χαίρεσαι.

Οι 35 με 40 ώρες που περάσαμε στο Digimon Story: Cyber Sleuth δεν ήταν αρκετές για να χορτάσουμε turn based μάχες και να χαρούμε στο έπακρο το θηριοτροφείο που μαζέψαμε. Ευτυχώς στα video games οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι η δεύτερη ευκαιρία που μας δίδεται για να συμπληρώσουμε την συλλογή μας από Digimon, να τα ενδυναμώσουμε και να κάνουμε άνω κάτω την EDEN και το Tokyo. Η αφήγηση κινείται παράλληλα με το πρωτότυπο και μας τοποθετεί στην θέση του νεαρού Keisuke Amazawa, θύματος ηλεκτρονικού εγκλήματος.

digimon story cyber sleuth hackers memory 1

Όπως πάρα πολλά άτομα κάθε ηλικίας στην προηγμένη εποχή του, ο Keisuke άνοιξε λογαριασμό στην EDEN, έναν κόσμο όπου οι χρήστες απολαμβάνουν τις ρεαλιστικότερες ψηφιακές εμπειρίες που μπορεί να τους προσφέρει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. Για κακή του τύχη ένας hacker του κλέβει την ψηφιακή ταυτότητα, στιγματίζοντάς τον σαν hacker στο σχολικό του περιβάλλον. Τρώγοντας μια ξεγυρισμένη αποβολή, ο Keisuke αναζητά τρόπους ανεύρεσης του εγκληματία με σκοπό να εκδικηθεί. Αποφασίζει να μάθει την τέχνη του “χακαρίσματος” και χειραγωγείται από έναν μυστηριώδη hacker που υποστηρίζει ότι γνωρίζει ποιος του έκλεψε τον λογαριασμό. Στην αναζήτηση του κλέφτη, ο Keisuke πέφτει πάνω στα μέλη μιας ομάδας καλών hackers, την Hudie. Βλέποντας ότι τα ιδανικά τους ταυτίζονται, ο ήρωας μας εντάσσεται στην Hudie, κάνει νέους φίλους και γράφει μια πολύωρη ιστορία γεμάτη θριάμβους.

Το πάντρεμα των Visual Novel με τα JRPG
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ένα υπέροχο υβρίδιο JRPG και Visual Novel. Στην Visual Novel διάσταση απολαμβάνουμε δεκάδες διαλόγους όπου παρελαύνει “κάθε καρυδιάς καρύδι”. Τα animations στους διαλόγους αυτούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα αλλά έχουν πολύ γούστο. Μας μάγεψε η ντροπαλότητα και η τσαχπινιά της Erika, ειδικά το σκηνικό που βαράει λυσσαλέα τον ήρωα μας με μια λούτρινη φάλαινα. Οι εκφράσεις του Keisuke είχαν πλάκα τις πρώτες 50 φορές που τις είδαμε αλλά κατόπιν μας κούρασε η έκφραση κατάπληξης, το πεσμένο κεφάλι σαν ένδειξη παραίτησης όταν αποτυγχάνει και τα άλλα τερτίπια του. Την μεγαλύτερη ευχαρίστηση αντλήσαμε από τα Digimon που, μηδενός εξαιρουμένου, είναι όλα τόσο χαριτωμένα ώστε να λιγωνόμαστε από την γλύκα τους. Η Visual Novel παρουσίαση των διαλόγων έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, την απουσία auto play. Δεν θεωρούμε διασκεδαστικό το πάτημα του X ή του O button χιλιάδες φορές για να περάσουμε κάθε πρόταση των διαλόγων. Επίσης, θα εκτιμούσαμε την επιλογή skip ενός διαλόγου στις (λιγοστές) περιπτώσεις που χάνουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να υποστούμε από την αρχή τον διάλογο που προηγήθηκε.

http://www.youtube.com/watch?v=iW1a5gAf9HY

Το σενάριο είναι γραμμικό, πλούσιο σε διαλόγους και δραματικές καταστάσεις, με αρκετές ανατροπές επίσης. Επειδή μιλάμε για spin off και όχι συνέχεια του προηγούμενου, πολλές περιοχές όπου βολτάραμε και χαρακτήρες που αντικρίσαμε είναι ολόιδια. Οι νέες περιοχές δεν μας εντυπωσίασαν, ούτε και η διαφορετική μετακίνηση σε μερικά σημεία της EDEN. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται αδιάκοπα μέσα από τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν και η δυναμική των σχέσεων τους αλλάζει σταδιακά, προσφέροντας ποικιλία. Ένας μανδύας μυστηρίου καλύπτει τα κίνητρα πολλών ηρώων και μας αναγκάζει να να καταφύγουμε σε εικασίες σχετικά με τις περίεργες πράξεις τους, μας κρατά σε πνευματική εγρήγορση.

Αγαπούμε κυριολεκτικά την save ρουτίνα των Digimon Story: Cyber Sleuth. Είμαστε λάτρεις των στατιστικών και η αναγραφή των ωρών που έχουμε λιώσει ένα παιχνίδι, εκτιμάται πάντοτε. Επίσης, η μεταφορά του save μας από το Digimon Story: Cyber Sleuth στο Hacker’s Memory ήταν μια εξαιρετική ιδέα των δημιουργών του. Στο imported save καταγράφεται συγκεντρωτικά η ώρα ενασχόλησης με τους δύο τίτλους ενώ λάβαμε και άφθονα bonuses, τιμής ένεκεν για τις ώρες που δαπανήσαμε στο πρωτότυπο.

digimon story cyber sleuth hackers memory 2

Η ιστορία κυλάει μέσα από Cases ή αλλιώς quests για τους αμετανόητους RPGαδες, όπως και στο πρωτότυπο. Ο πρώτος νεωτερισμός στην περίπτωση του Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτά και στα χρησιμότερα menus διαμέσου του προσωπικού υπολογιστή του ήρωα. Ο δεύτερος είναι η κατηγοριοποίησή τους η οποία μας βοηθά να επιλέξουμε τις σημαντικές και να αγνοήσουμε εκείνες που δεν μας αποφέρουν πολλά κέρδη. Τα story cases (important) και τα πιο σημαντικά από τα δευτερεύοντα (normal) έχουν μεγάλη διάρκεια, πολλούς διαλόγους και είναι ποικιλόμορφα.

Σκάκι με διαφορετική ονομασία
Όλα τα DigiFarm cases είναι επαναλαμβανόμενα και εξυπηρετούν μόνο το απαραίτητο grinding για να αναπτύξουμε τα Digimon. Οι βαρετές αποστολές του στυλ “μου έπεσε ένα πράμα στο τάδε μέρος, πήγαινε μάζεψέ το και φέρτε το μου” αντικαταστάθηκαν κατά 90% από Domination Battles και Territory Capture. Το πρώτο από τα δύο φρέσκα game mechanics μας άρεσε πολύ περισσότερο από το δεύτερο. Οι Domination Battles έχουν την μορφή σκακιέρας, μιας περιοχής χωρισμένης σε τετράγωνα πάνω στα οποία κινούνται οι χαρακτήρες μας. Συμμετέχει ο Keisuke και δύο ακόμα ήρωες που επιλέγουμε πριν την μάχη. Η στρατηγική είναι να συγκεντρώσουμε τους πόντους που μας ζητούνται, καταλαμβάνοντας τα τετράγωνα που δίνουν τους περισσότερους. Τον ίδιο στόχο έχει και η εχθρική τριάδα με αποτέλεσμα να δεχόμαστε συχνά τις επιθέσεις της και αυτή τις δικές μας. Ο επιτιθέμενος έχει πάντα προβάδισμα έτσι φροντίζαμε να χτυπάμε πάντοτε πρώτοι. Η κάθε επίθεση επιτρέπει στα Digimon να δράσουν μια φορά το καθένα. Απολαύσαμε τα Domination Battles έως την στιγμή που ανακαλύψαμε την βέλτιστη διαδρομή για τους χαρακτήρες μας και νικούσαμε πανεύκολα.

digimon story cyber sleuth hackers memory 3

Τα Territory Capture διαδραματίζονται στα τυπικά dungeons της EDEN. Η λογική τους παραπέμπει στο Capture The Flag και μας ωθεί να συντρίψουμε τις ομάδες από Digimon που προστατεύουν τα εχθρικά λάβαρα. Μόλις κατακτήσουμε όλα τα λάβαρα, το εξοντωτικό debuff, η κατάρα που θα έπεφτε στα κεφάλια μας, αποδυναμώνοντάς μας στην τελική μάχη, γυρνά μπούμερανγκ στον εχθρό. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα Territory Capture γιατί προσφέρουν ποταμούς xp και yen.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσότερων RPG είναι το grinding. Το καλό με το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι ότι αφήνει σε εμάς την επιλογή του πόσο θα ασχοληθούμε μαζί του. Εκ των πραγμάτων, είναι τόσες πολλές οι τυχαίες και οι σκόπιμες μάχες ώστε δεν υπάρχει περίπτωση η βασική τριάδα των Digimon μας να μην φτάσει στο βαθμό Ultimate. Έλα όμως που η ανατροφή των Digimon είναι το κλειδί των πάντων, ο στόχος όλων των ενεργειών μας. Θα περάσουμε όλο το παιχνίδι με τα ίδια Digimon ή θα αποκτήσουμε μια λεγεώνα από ισχυρά και πολύχρωμα πλάσματα, απολαμβάνοντας όλο το διαθέσιμο περιεχόμενο; Φυσικά ακολουθήσαμε την δεύτερη επιλογή και έτσι δεν αρνηθήκαμε ούτε τα πιο αδιάφορα και επαναλαμβανόμενα cases.

Η φήμη του portal μας έχει φτάσει μέχρι την Άπω Ανατολή, εντοπίσαμε κατάστημα GameWorld στην γειτονιά του Ikebukuro!

Η επίσκεψή μας στο DigiLab κατέδειξε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από το προηγούμενο παιχνίδι. Η DigiFarm λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, οι επιλογές μας αναφορικά με τα Digimon που έχουμε στην κατοχή μας είναι ακριβώς οι ίδιες. Μερικές ώρες παιξίματος αργότερα καλοδεχτήκαμε δύο γλυκές και δυναμικές γνώστριες πολεμικών τεχνών στον χώρο του DigiLab. Αυτές μας πληροφορούν για ένα σωρό στρατηγικές του παιχνιδιού.

Εκτροφείς όμορφων πλασμάτων
Στο DigiLab γίνεται όλη η ανατροφή των αγαπημένων μας “κατοικίδιων”. Αφού τα ενσωματώσουμε στο roster μας με την επιλογή DigiConvert, ανεβοκατεβάζουμε την εξελικτική τους κλίμακα σαν ασανσέρ, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για να πατήσουν το μέγιστο επίπεδο ανάπτυξης, τα Digimon θέλουν υψηλό ABI, μια τιμή που ανεβαίνει πέραν του ορίου όταν κάνουμε De-Digivolve. Η υποβάθμιση ενός Digimon το στέλνει στο level 1 της προηγούμενης εξελικτικής μορφής του, με καλύτερα στατιστικά και υψηλότερο ABI από εκείνο που είχε. Για να ανέβει πάλι εξελικτική κλίμακα, το digimon πρέπει να κερδίσει πολλά levels και να βελτιώσει συγκεκριμένα στατιστικά. Προφανώς είναι ανυπόφορο να βλέπουμε τους μαχητές που δυναμώσαμε με τόσες μάχες να πέφτουν επίπεδα. Ευτυχώς, έχουμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε την διαδικασία ανάκαμψής τους με τα Platinum Sukamon και Platinum Numemon. Στρατολογώντας ένα από τα δύο στην βασική μας τριάδα, τα xp που μαζεύουμε ανά μάχη πολλαπλασιάζονται τρομακτικά.

digimon story cyber sleuth hackers memory 4

Το DigiMarket είναι ένα game mechanic που προστέθηκε για να διευκολύνει την ζωή μας και να μειώσει το grinding. Εκεί σπαταλούμε τα yen μας για να αποκτήσουμε όσα διαθέσιμα Digimon λείπουν από την συλλογή μας. Έτσι εξαλείφεται η ανάγκη να περιφερόμαστε στις ίδιες περιοχές, πολεμώντας σε αλλεπάλληλες μάχες όσα θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε. Το DigiMarket μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της περιπέτειας ή να έχει το άδοξο τέλος που του επιφυλάξαμε. Λαμβάνοντας μια 100% συναισθηματική απόφαση, ταχθήκαμε με το μέρος των hackers που ήθελαν να διαλύσουν το DigiMarket και να απελευθερώσουν τα αιχμαλωτισμένα Digimon. Φυσικά διαλύσαμε τους δουλεμπόρους και μαζί τους εξαφανίστηκε το game mechanic του DigiMarket.

Θεωρήσαμε σχεδιαστικό λάθος την αφθονία πληροφοριών για τα side cases και την απουσία οδηγιών για τα main. Αν δεν υπήρχε η ομορφούλα Mirei στο DigiLab να μας δίνει hints για τα επόμενα βήματά μας, θα υπήρχαν cases όπου θα περιφερόμασταν σαν φαντάσματα σε όλες τις περιοχές, έως ότου σκοντάψουμε τυχαία πάνω στο objective. Παίζοντας στο normal επίπεδο, το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory παρουσιάζει χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Ανεβάζοντας την ρύθμιση στο επόμενο επίπεδο βλέπουμε τις πραγματικές δυνατότητες του A.I., το πόσο αδυσώπητο είναι, πως χειρίζεται με μαεστρία τα skills των Digimon του και επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί.

digimon story cyber sleuth hackers memory 5

Ο αυτοματισμός σε όλο του το μεγαλείο
Σε σκληρότερο επίπεδο δυσκολίας, αχρηστεύεται το εξαιρετικό game mechanic του auto combat. Βυθιζόμαστε ευκολότερα στον κόσμο του παιχνιδιού όταν καθοδηγούμε εμείς τα Digimon στις επιθέσεις τους. Εντούτοις, ο τεράστιος αριθμός των συμπλοκών και η εξολόθρευση αδύναμων Digimon τις φορές που επιστρέφουμε σε περασμένες περιοχές, μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε κατά κόρον το auto combat. Το A.I. των Digimon μας ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, ενεργοποιώντας τα κατάλληλα skills και χτυπώντας τους αντιπάλους που έχουν ευαισθησία σε αυτά. Στο υψηλό επίπεδο δυσκολίας, το auto combat μπαίνει στην άκρη γιατί αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό αντικείμενα για να επιβιώσουμε, διαδικασία που εκτελεί ποτέ το A.I. μόνο του.

Οι καινούργιες περιοχές, τα άφθονα cases και τα δεκάδες Digimon που προστέθηκαν στο Hacker’s Memory με σκοπό να τα ξεκλειδώσουμε και να τα χειριστούμε, υπόσχονται να αυξήσουν πολύ την διάρκεια του. Με πρόχειρους υπολογισμούς αρκούν οι 40 ώρες για να ολοκληρώσουμε το σενάριο του. Για να απολαύσουμε όμως όλο το περιεχόμενο του, οι 100 ώρες βρίσκονται κοντύτερα στον χρόνο που θα καταγράψει το save μας. 

http://www.youtube.com/watch?v=wpworBcoZ-o

Οι πρωταγωνιστές του Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory είναι τα Digimon και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από τον λεπτομερειακό τους σχεδιασμό. Τα Digimon βγαίνουν σε όλα τα χρώματα και τα σχήματα. Διοικήσαμε μηχανικά Digimon, άλλα που μοιάζουν με δράκους, με σκυλάκια, με λυκάνθρωπους, με σκουλήκια, με μέλισσες και με οτιδήποτε μπόρεσε να γεννήσει η φαντασία των δημιουργών τους. Το καθένα τους έχει ένα πακέτο από ξεχωριστά animations τα οποία εκτελούνται σε όλες τις συγκρούσεις και δεν βαριόμαστε ποτέ να τα βλέπουμε. Ο κόσμος όπου δρουν τα Digimon και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες είναι κοινότυπος, η ποιότητα των textures δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, ειδικά σε ορισμένα κτίρια και γειτονιές νομίζαμε ότι το PS4 μας μεταμορφώθηκε σε PS2. Το frame rate εξυπηρετεί καλά τον σκοπό του είτε είναι 30, είτε τα 60 του PS4 Pro.

Το voice acting έχει ενεργό ρόλο σε μεγάλο τμήμα της περιπέτειας και είναι υψηλής ποιότητας. Δυστυχώς απουσιάζει από αρκετούς διαλόγους, σημαντικούς διαλόγους και όχι κουβεντολόι της πλάκας σε επαναλαμβανόμενα cases. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες ταιριάζουν απόλυτα με τις φωνές που τους υποδύονται και μας μεταδίδουν τα συναισθήματα τους, στην ιαπωνική διάλεκτο πάντα. Η παιχνιδιάρικη μουσική υπόκρουση φέρνει στο μυαλό μας αυτόματα Platform του Mega Drive, νιώθουμε ότι ασχολούμαστε με συγγενικό τίτλο του θρυλικού Sonic.

digimon story cyber sleuth hackers memory 6

Ένα ισχυρό κίνητρο για να προσθέσουμε όλα τα Digimon στο roster μας και να τα αναθρέφουμε μέχρι τέλους είναι το multiplayer. Εκεί θα αποδείξουμε σε εξίσου έμπειρους gamers το πόσο καλή δουλειά έχουμε κάνει στην ενδυνάμωση των Digimon μας. Λιανίζοντας αντιπάλους στα Ranked battles, το όνομα μας θα εκτοξευτεί σαν ρουκέτα στην κορυφή των leaderboards, αποδεικνύοντας την αξία μας. Ένας άλλος λόγος για να καταφύγουμε σε online μάχες είναι τα accessories που μπορούμε να κερδίσουμε για να στολίσουμε τα Digimon. Ο πιο απλός λόγος είναι η δημιουργία ενός πριβέ δωματίου για να δοκιμάσουμε τα τέρατα μας κόντρα σε όσα έχουν αναπτύξει οι φίλοι μας.

Τα Digimon στέκουν μεγάλα και τρανά μπροστά μας
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory εξελίχτηκε σε αυτό που περιμέναμε. Η σχεδιαστική του συνοχή δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα και χαρήκαμε τις νέες περιοχές, θα μπορούσε όμως να μοιάζει περισσότερο με sequel παρά με το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Επίσης η τιμή του δεν νοείται να είναι στα επίπεδα του πρωτότυπου εφόσον το 80% του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει. Τα 43 ευρώ είναι πολλά για μια παράλληλη ιστορία με παλιούς και νέους χαρακτήρες. Η μάχη εξακολουθεί να είναι πηγή αστείρευτης απόλαυσης και η αγάπη μας για τα Digimon μεγαλώνει συνεχώς. Τα φρέσκα game mechanics επίσης, αποτελούν το πρελούδιο των χαρακτηριστικών της επόμενης περιπέτειας στο σύμπαν των Digimon και μας άνοιξαν την όρεξη.

Θετικά:
- Χορταστική διάρκεια
- Πληθώρα νέων Digimon για να αναθρέψουμε στο μάξιμουμ
- Gameplay γεμάτο δράση που δεν γίνεται ποτέ βαρετό
- Χαριτωμένοι ήρωες
- Προσθήκη νέων συναρπαστικών game mechanics
- Ενδιαφέρον σενάριο και ικανοποιητική ανάπτυξη των χαρακτήρων

Αρνητικά:
- Αδυναμία περιστροφής της κάμερας που μας στερεί την πανοραμική άποψη των περιοχών
- Χρήση ενός μεγάλου ποσοστού των σκηνικών του πρωτότυπου
- Ακριβή τιμή για “ξαναζεσταμένο φαγητό”
- Χαμηλής ποιότητας textures σε πολλά σημεία
- Επιλεκτικό voice acting που απουσιάζει από πολλούς διαλόγους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Οι ομοιότητες με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να μας στερήσουν δεκάδες απολαυστικές ώρες δράσης και χαράς.

Γιάννης Μοσχονάς

 

digimon-story-cyber-sleuth-hackers-memory.jpg
Το Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker’s Memory εξελίχτηκε σε αυτό που περιμέναμε. Η σχεδιαστική του συνοχή δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα και χαρήκαμε τις νέες περιοχές, θα μπορούσε όμως να μοιάζει περισσότερο με sequel παρά με το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Επίσης η τιμή του δεν νοείται να είναι στα επίπεδα του πρωτότυπου εφόσον το 80% του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει. Τα 43 ευρώ είναι πολλά για μια παράλληλη ιστορία με παλιούς και νέους χαρακτήρες.

Η μάχη εξακολουθεί να είναι πηγή αστείρευτης απόλαυσης και η αγάπη μας για τα Digimon μεγαλώνει συνεχώς. Τα φρέσκα game mechanics επίσης, αποτελούν το πρελούδιο των χαρακτηριστικών της επόμενης περιπέτειας στο σύμπαν των Digimon και μας άνοιξαν την όρεξη. Δείτε το στο παρακάτω βίντεο: [video]

Read More...

1 week ago
Metal Gear Survive 1 week ago

Παιχνίδια επιβίωσης σε άλλη διάσταση.

Η αποχώρηση του μεγάλου δημιουργού Hideo Kojima από την Konami το 2015, πλήγωσε όλους εμάς τους οπαδούς της δουλειάς του και άφησε την κολοσσιαία εταιρεία με την IP του Metal Gear Solid στο... χέρι. Ήμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι οι άνθρωποι της προσφιλούς Konami δεν θα εγκατέλειπαν το ψηφιακό τους χρυσωρυχείο παρά την απώλεια του εμπνευστή του. Μέσα στο 2016 άρχισε η ανάπτυξη του Metal Gear Survive, ενός spinoff της σειράς. Παρά το απόκοσμο σκηνικό του, το Survive διατηρεί τα Stealth χαρακτηριστικά και τα φημισμένα παραθυράκια των διαλόγων, έχει μπόλικη δράση και κυριαρχείται από Crafting και Survival μηχανισμούς.

Η ιστορία που οπτικοποιεί για χάρη μας το Metal Gear Survive έχει σαν αφετηρία της ένα γνωστό γεγονός της μυθολογίας του Metal Gear Solid, την επίθεση της XOF στην Mother Base του Big Boss το 1975. Η σφαγή που οδήγησε στην καταστροφή της βάσης, επέστρεψε πολλούς μαχητές της MSF στις οικογένειες τους μέσα σε φέρετρα. Ένα από τα θύματα της επίθεσης στάθηκε πολύ “τυχερό”. Ο ανώνυμος στρατιώτης της MSF δεν επιβίωσε απλά από τις σφαίρες και τις εκρήξεις αλλά και από την φονική έλξη μιας “σκουληκότρυπας”, η οποία κατάπιε πολλούς συμπολεμιστές του. Ξυπνώντας έξι μήνες μετά το συμβάν, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στα χέρια μιας μυστικής κυβερνητικής οργάνωσης των ΗΠΑ. Ένας επιστήμονας της οργάνωσης τον πληροφορεί πως, η επαφή του με την “σκουληκότρυπα”, τον εξέθεσε σε ένα είδος μόλυνσης. Για να βρει γιατρειά, θα πρέπει να ταξιδέψει στον κόσμο που οδηγεί η “σκουληκότρυπας”, μια επίγεια κόλαση εν ονόματι Dite. Ο στρατιώτης, θέλοντας και μη, αναγκάζεται να τραβηχτεί στην πιο επικίνδυνη περιπέτεια της ζωής του και εμείς, θέλοντας, αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του.

metal gear survive 1

Ξεδιπλώνοντας το πεπρωμένο του επώνυμου πλέον χαρακτήρα μας (τον βαφτίσαμε με την αγγλική παραλλαγή του ονόματος μας) ασχοληθήκαμε περισσότερο με τις καταστάσεις ζωής και θανάτου που αντιμετωπίζει, παρά με τους διαλόγους και τους χαρακτήρες. Βρήκαμε συναρπαστική την συνύπαρξή του με άτομο που άνηκε στο εχθρικό στρατόπεδο, συμπαθήσαμε ένα πολύ ευφυές και παράλυτο παιδάκι και διασκεδάσαμε με τα καμώματα του Virgil, της τεχνητής νοημοσύνης που τον βοηθά. Ο διανοητικός ερεθισμός άρχισε κοντά στην μέση του παιχνιδιού όταν δολοπλοκίες και μυστικά ξεσκεπάζονται ενώσω μαθαίνουμε την φύση της μόλυνσης που έχει μετατρέψει έναν ολόκληρο κόσμο σε θανατηφόρα πλάσματα.

Άλλος ένας κόσμος “τρώει” την σκόνη μου
Έκπληξη και δέος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα μας καθώς διασχίζουμε τον αλλόκοτο κόσμο Dite. Το τοπίο θυμίζει ανίερη ένωση ανάμεσα στον μετά - αποκαλυπτικό κόσμο του Mad Max και την εφιαλτική ομίχλη που στοιχειώνει τους χαρακτήρες του The Mist του Stephen King. Η ερημωμένη μορφή του διασπάται κατά τόπους από κατεδαφισμένα κτίρια και γέφυρες τα οποία υπαινίσσονται τον θάνατο ενός προηγμένου πολιτισμού. Η ανάσα μας κόβεται απότομα όταν αντικρίζουμε τεράστιους τοίχους από σκόνη οι οποίοι διαχωρίζουν το τοπίο σε σκονισμένες και καθαρές περιοχές. Η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια.

http://www.youtube.com/watch?v=AyT9nHyg4yM

Στις καθαρές περιοχές έχουμε εξαιρετική ορατότητα και μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα τα ζώα, τους εχθρούς, τα υλικά που χρειαζόμαστε για το crafting και τα wormhole generators. Στα μέρη όπου κυριαρχεί η σκόνη, η ορατότητα περιορίζεται σε ελάχιστα μέτρα τριγύρω από τον χαρακτήρα μας. Κατά συνέπεια, το να διακρίνουμε έναν ξαπλωμένο εχθρό, ένα χρήσιμο υλικό, ακόμα και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο εκάστοτε objective, μετατρέπεται σε τρομερή δοκιμασία. Η μετακίνηση στο ημίφως της σκόνης εκτινάσσει το Survival Horror τμήμα του παιχνιδιού στα ύψη και μας κάνει να νιώσουμε την απόγνωση του χαρακτήρα ενόσω είναι πληγωμένος και αντιλαμβάνεται ότι, το φως που βλέπει στον ορίζοντα και υποδεικνύει την ύπαρξη καταφυγίου, είναι πολύ μακριά για να το φτάσει εγκαίρως.

Το σκηνικό είναι πολύ εύκολο να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε μέσα σε λίγες ώρες από το να συνεχίσει να παίζει. Την απελπισία ενισχύει η, κατά την άποψη μας, άστοχη συμβίωση των life και stamina με την δίψα και την πείνα αντίστοιχα. Άστοχη όχι επειδή στερείται ρεαλισμού (de facto όταν δεν σιτιζόμαστε καλά η υγεία μας πάει... περίπατο π.χ.) αλλά μας τοποθετεί σε μια αγχωτική κατάσταση αδιάκοπης ανεύρεσης τροφής και νερού η οποία είναι τρομερά εκνευριστική και μας χαλάει την διασκέδαση.

metal gear survive 2

Πέντε είναι οι δείκτες που καθορίζουν την λειτουργικότητα του playable χαρακτήρα και την απόστασή του από έναν αγωνιώδη θάνατο με τρεις ξεχωριστούς τρόπους (ασφυξία, δίψα, πείνα). Τα life και stamina στα οποία αναφερθήκαμε, ξοδεύονται όταν δεχόμαστε χτυπήματα από τους εχθρούς και όταν κάνουμε κοπιώδεις ενέργειες όπως είναι το τρέξιμο ή ρίχνουμε δυνατά χτυπήματα με τα melee weapons. Ξενερώσαμε άγρια αντιλαμβανόμενοι ότι και οι δύο δείκτες πέφτουν συνεχώς ακόμα και όταν σέρνουμε τα βήματά μας και κερδίζουμε τις μάχες χωρίς αμυχή. Τα hunger και thirst κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα και συμπαρασύρουν στην κατηφόρα τα life και stamina, οδηγώντας μας σε μια σειρά βαρετών ενεργειών. Είναι βαρετό να αναζητάς άδεια παγούρια – μπουκάλια και στην συνέχεια, να πλατσουρίζεις στα βρωμόνερα για να τα γεμίσεις. Φυσικά δεν χρειάζεται πάντα να αναζητούμε λίμνες βρώμικου νερού, το νερό από τις βρύσες σε πολλά wormhole transporters είναι εξίσου βρώμικο. Δεν είναι βαρετό να κυνηγάμε ζώα για να συντηρηθούμε με το κρέας τους. Είναι σκέτη απελπισία όμως να επιστρέφουμε από δύσκολες αποστολές και να συνειδητοποιούμε ότι δεν προλαβαίνουμε να πάμε για κυνήγι προτού ο ήρωας ψοφήσει της πείνας.

Η απόγνωση των πρώτων ωρών υποχωρεί αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Η εγκατάσταση μιας βάσης επιχειρήσεων και η ανακάλυψη των wormhole transporters εξουδετερώνει αρχικά το πρόβλημα της κοστοβόρας μετακίνησης (σε χρόνο και πρώτες ύλες). Από το πρώτο λεπτό το Metal Gear Survive έχει διαχείριση πόρων (ανεύρεση και εξοικονόμηση φαγητού – νερού) αλλά η βάση επιχειρήσεων εμπλουτίζει τρομακτικά τον εν λόγω τομέα του gameplay. Απολαύσαμε την ύπαρξη καταλυμάτων για να ανανεώνουμε πλήρως την ενέργεια του ήρωα παρόλο που, όση ώρα κοιμάται, η δίψα και η πείνα του μεγαλώνουν. Θα ήμασταν πανευτυχείς αν οι δεξαμενές καθαρού νερού μπορούσαν να γεμίσουν τα μπουκάλια μας και όχι μόνο εκείνες του βρώμικου, αλλά τουλάχιστον ξεδιψούσαν τους NPCs. Οι πάγκοι για το crafting είναι εξοπλισμένοι με όλα τα κομφόρ με συνέπεια η κατασκευή όπλων, gadgets, ρουχισμού και φαρμάκων να είναι πανεύκολη. Ένα απλό σκρολάρισμα στο όνομα του αντικειμένου που θέλουμε να αποκτήσουμε μας πληροφορεί για τις δυνατότητες του και το κόστος σε υλικά.

metal gear survive 3

Υπάρχει αποθήκη τεράστιας χωρητικότητας για όλα τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε, ώστε να μην κουβαλάμε σαβούρα γιατί παραφορτωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η μεγαλύτερη πρόκληση των διαχειριστικών μας ικανοτήτων είναι η αποστολή ομάδων από επιζώντες προς αναζήτηση πόρων. Αν δεν τροφοδοτήσουμε το άτομο ή τα άτομα που θα στείλουμε με τα κατάλληλα αντικείμενα, η αποστολή τους στέφεται από πλήρη αποτυχία. Ο σχεδιασμός της αποστολής γίνεται προσεκτικά και ο στόχος μας είναι πάντα να γεμίσουμε τις αποθήκες μας με υλικά χρήσιμα στο crafting. Για παράδειγμα, θέλουμε να επιδιορθώσουμε τον ρουχισμό μας; Τότε οι “σκουπιδιάρηδές” μας θα πάνε σε περιοχή που έχει βαμβάκι. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε πατάτες; Η ομάδα μας θα επισκεφτεί περιοχή που διαθέτει πατάτες, θα μας τις φέρει και θα κατασκευάσουμε την απαραίτητη φάρμα.

Μην μου μιλάτε, είμαι σε αποστολή
Το Metal Gear Survive έχει επιμέρους missions που μας προσφέρονται από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία μας βοηθά και από τους NPCs. Είναι missions που θα τα κάναμε ούτως ή άλλως και σχετίζονται με την εξόντωση Χ αριθμού από wanderers, το μάζεμα συγκεκριμένων αντικειμένων και την κατασκευή εξοπλισμού. Οι ανταμοιβές που δίνουν είναι μικρές και γενικά η παρουσία τους θα μπορούσε να απουσιάζει. Πολύ σημαντικότερα είναι τα missions που προωθούν την αφήγηση και όλα όσα καταγράφονται στον χάρτη με μπλε χρώμα. Ο Virgil σαρώνει διαρκώς το Dite και μας υποδεικνύει τις καλύτερες περιοχές για κυνήγι και farming αντικειμένων – kuban energy. Χάρις στην βοήθεια του μπορούμε να αποφύγουμε τον θάνατο, συλλέγοντας αρκετό φαγητό και νερό για να μας κρατήσει όσο θα επιχειρούμε στα επόμενα missions. Η ανακάλυψη της wormhole τεχνολογίας στο παιχνίδι είναι εξίσου σημαντική με την ανακάλυψη του τροχού για την ανθρωπότητα. Γρήγορη τηλεμεταφορά από τμήμα σε τμήμα του απέραντου χάρτη, μπόλικα resources που ανανεώνονται αδιάκοπα δίπλα στα wormhole transporters, μια καλή αφετηρία για όλες τις εξορμήσεις μας και ένα μέρος όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς αν μας ακολουθήσουν.

metal gear survive 4

Το σύστημα των skills – classes χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανεπάρκεια και δεν αποτελεί σοβαρό κίνητρο για να farmάρουμε kuban energy. Αυτή την ονομασία έχει το συνάλλαγμα του παιχνιδιού που δαπανάται στα πάντα, από την άνοδο των levels του ήρωα έως την αύξηση του επιπέδου οξυγόνου όταν τελειώνει. Το RPG συστατικό του Metal Gear Survive που παίξαμε διαθέτει ένα class, το survivor και 20+ skills. Τα βασικά ανάμεσα τους είναι τέσσερα και έχουν πέντε επίπεδα έκαστο. Η ανάπτυξη τους επιβάλλεται ώστε να έχουμε περισσότερο life – stamina και τα χτυπήματά μας να προξενούν σοβαρότερη ζημιά. Από τα υπόλοιπα αξίζουν μόνο εκείνα που πολλαπλασιάζουν τα combos της κάθε κατηγορίας όπλων και όσα δίνουν ένα επιπλέον θανατηφόρο χτύπημα. Τα Tower Defense τμήματα και η συχνή εξόντωση των wanderers που περιφέρονται γύρω από τα αντικείμενα που ψάχνουμε, μας τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες kuban energy και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουμε το level του class αρκετά γρήγορα.

Η κίνηση του χαρακτήρα δεν μας άρεσε καθόλου. Ο ήρωας είναι αργός στο περπάτημα και στα χτυπήματα για ώρες, έως ότου ανεβάσουμε το stamina skill και πάρει λίγο τα πάνω του. Μας ενοχλούσε όταν έσερνε τα βήματα του μέσα στην ομίχλη και ευχόμασταν να χτύπαγε με την ταχύτητα ενός Dante του Devil May Cry τους εχθρούς και όχι σε... slow motion. Ευτυχώς η εναλλαγή των αντικειμένων στο inventory είναι πολύ πιο γρήγορη. Gadgets και όπλα είναι διανεμημένα στον σταυρό του χειριστηρίου και η ενεργοποίησή τους απέχει ένα πάτημα κουμπιού και μια κίνηση του δεξιού μοχλού. Ο επιτρεπόμενος αριθμός μεταφερόμενου εξοπλισμού είναι μικρός στην αρχή, έτσι πάλι πρέπει να περιμένουμε την στιγμή που θα αποκτήσουμε την συνταγή crafting η οποία τον αυξάνει.

metal gear survive 5

Το Crafting κυριαρχεί στο Metal Gear Survive. Όλα τα αντικείμενα κατασκευάζονται σε ειδικούς πάγκους, με την προϋπόθεση να διαθέτουμε ένα αριθμό συγκεκριμένων υλικών. Το crafting ενός αντικειμένου τελειώνει σε δευτερόλεπτα και μπορεί να είναι συνεχόμενο αν κρατήσουμε πατημένο το σχετικό button. Η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων και η εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία πάντοτε όσων κουβαλάμε, επιταχύνει και διευκολύνει την διαδικασία. Γενικά είναι ένα πολύ ικανοποιητικό game mechanic που επηρεάζεται αρνητικά από έναν εξωτερικό παράγοντα, την σπανιότητα των πρώτων υλών.

Δεν μας ενδιαφέρει η εξήγηση του παιχνιδιού, για εμάς οι σκονισμένες περιοχές στο Dite δημιουργήθηκαν από τους χιλιάδες wanderers που κάναμε... σκόνη.

Ο χάρτης του Metal Gear Survive είναι υποδειγματικός. Καταγράφει με χρωματιστούς κύκλους τα σημεία που αξίζει να επισκεφθούμε. Έχει γρήγορο scrolling και μας επιτρέπει να πάμε γρήγορα στο transporter που θέλουμε. Στήνουμε σημάδια πάνω του τα οποία μας βοηθούν τρομακτικά στο να βρίσκουμε τον δρόμο μας στις ομιχλώδεις περιοχές. Η καλύτερη λειτουργία του είναι ένα σωρό markers που μαρκάρουν περιοχές γεμάτες με νερό, ζώα για άντληση φαγητού και χρήσιμα αντικείμενα για... σαβούρωμα.

Όλα τα ζόμπι δείξτε μας τις μούρες σας
Το 99% των εχθρών αποτελούν οι wanderers, πλάσματα που κινούνται σαν αποχαυνωμένα, λες και κοιμούνται όρθια. Δείχνουν να ζωντανεύουν μόνο όταν μας βλέπουν και τρέχουν με λαχτάρα προς το μέρος μας για να αρπάξουν καμία μπουκιά. Οι ενέργειες τους είναι προβλέψιμες και μας επέτρεψαν να τα παγιδεύουμε ξανά και ξανά στους ατσάλινους φράκτες που υψώναμε και να τα ξεκάνουμε με το δόρυ μας. Δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες παρά μόνο με ένα είδος εχθρών, εκείνους που εκτοξεύουν εκρηκτικά βλήματα προς το μέρος μας και ονομάζονται mortars. Είναι γρήγοροι, απρόσβλητοι σε sneak kills μετά τον εντοπισμό μας και τρομερά θανατηφόροι χάρις στο όπλο τους. Χωρίς πυροβόλα όπλα και βόμβες ήταν σχεδόν αδύνατο να τους υποτάξουμε, ευτυχώς εμφανίζονται σε ελάχιστα σημεία της περιπέτειας.

metal gear survive 6

Εξολοθρεύσαμε αναρίθμητους wanderers με melee weapons. Τα spears μας άρεσαν περισσότερο από όλα και με αυτά τους σουβλίζαμε ανά τριάδες πίσω από τους ατσάλινους φράκτες. Η χρήση της ματσέτας μας γέμισε συχνά πυκνά με χαρά. Αφήναμε τους wanderers να κρέμονται σαν σταφύλια από τους φράκτες, τρέχαμε πίσω τους, η ματσέτα μας διέγραφε για δευτερόλεπτα τροχιές που πετσόκοβαν τα πάντα και επιστρέφαμε τρέχοντας στην ασφάλεια του εμποδίου, έχοντας αφήσει πίσω μας ένα κάρο κομματιασμένους εχθρούς. Μεγάλη απόλαυση στα πλαίσια του battle system προσφέρουν οι βόμβες μολότοφ, οι χειροβομβίδες και οι νάρκες. Νιώσαμε υπέροχα δημιουργώντας “δάση” από φλεγόμενους wanderers. Μας άρεσε να τους βλέπουμε να τινάζονται δέκα – δέκα στον αέρα από τις εκρήξεις. Τα τελειότερα όπλα όλων είναι τα machine gun turrets και τα mortars, έχουν πολύ λίγα πυρομαχικά αλλά η σφαγή που προξενούν είναι τρομακτική.

Ο σκονισμένος τόπος του Dite περιέχει και μερικά οχήματα για γρηγορότερη μετακίνηση. Δυστυχώς είναι όλα σαράβαλα και αχρηστεύονται μετά από ελάχιστη χρήση. Το walker είναι το μοναδικό που λατρέψαμε πραγματικά. Το όνομα του ορθά μας παρέπεμψε στα imperial walkers του Star Wars αφού μοιάζει με παιδί τους, μια μικροσκοπική εκδοχή με τεράστια δύναμη πυρός. Κάθε φορά που βρεθήκαμε στην θέση ενός walker, θυμηθήκαμε τα κατορθώματα μας στα MMORPG. Κάναμε pull όλων των wanderers σε ένα χωματόδρομο και τους πετσοκόψαμε με τα πολυβόλα μας. Όταν οι σφαίρες σώθηκαν, χρησιμοποιήσαμε τα ατσάλινα πόδια του walker για να τους κομματιάσουμε. Το τέλος του μακελειού μας βρήκε γονατιστούς να μαζεύουμε πολλές χιλιάδες μονάδες του πολύτιμου kuban energy.

metal gear survive 7

Το mini game που συνοδεύει το άνοιγμα των μαύρων containers με σοβαρό περιεχόμενο σπάει λίγο την μονοτονία του gameplay, είναι όμως πολύ εύκολο και στα τρία επίπεδα δυσκολίας του (easy, medium, hard). Η προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την βελόνα μέσα στο πλαίσιο που κινείται, είναι ένα τεστ επιδεξιότητας που έχουμε περάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Επίσης, δεν έχει νόημα να το παλεύουμε αν έχουμε καθαρίσει την περιοχή από wanderers.

Η save ρουτίνα του Metal Gear Survive είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα, εξοργιστική. Το παιχνίδι σώζει την πρόοδο μας κάθε φορά που μπαίνουμε στην κεντρική βάση και μόνο τότε. Δεν έχουμε την δυνατότητα να το σώσουμε όποτε θέλουμε, όταν για παράδειγμα έχουμε τιγκάρει τους δείκτες μας και δεν στερούμαστε νερού και τροφής πριν από μια σκληρή μαχή, αν βγάλαμε flawless δύο εχθρικά κύματα και αναμένουμε το τρίτο κ.ο.κ. Αν κάνουμε ένα λάθος στην κατανάλωση των πόρων μας, το λάθος δεν μπορεί να διαγραφεί εκτός και αν αφήσουμε τον χαρακτήρα να πεθάνει ώστε να γυρίσουμε στο περασμένο save. Για να απαλύνει τον... πόνο, το παιχνίδι αποθηκεύει τα αντικείμενα που μαζέψαμε όταν πεθαίνουμε σε ένα κιβώτιο, το οποίο παραμένει στο σημείο που ξεψυχήσαμε ώστε να το μαζέψουμε. Το Metal Gear Survive εισέπραξε πολλά βρισίδια από μέρους μας μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο μόνος τρόπος περισυλλογής του κιβωτίου είναι η τηλεμεταφορά του με wormhole, μετά την απόκτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

metal gear survive 8

Φέρτε τους όλους να τους κάνουμε σκόνη
Το Tower Defense είναι το πιο ερωτεύσιμο τμήμα του Metal Gear Survive και εμφανίζεται στις κρισιμότερες στιγμές του. Όποτε θελήσαμε να ενεργοποιήσουμε ένα wormhole generator ή να αντλήσουμε ενέργεια από wormhole diggers για τις ανάγκες μας, βρεθήκαμε να υπερασπιζόμαστε το μηχάνημα ενάντια σε διαδοχικά κύματα εξαγριωμένων εχθρών. Οι κανόνες ενός Tower Defense εφαρμόζονται κατά γράμμα με μεγάλη επιτυχία. Βλέπουμε εξαρχής τα σημεία εισόδου των εχθρών και τις τροχιές που πρόκειται να ακολουθήσουν. Αυτόματα προσαρμόζουμε τις άμυνες μας υψώνοντας φράχτες στα κατάλληλα σημεία και περιμένοντας τους με τα όπλα στα χέρια. Ακολούθησαν φοβερά σκηνικά. Με το δόρυ μας χτυπούσαμε τα εχθρικά κεφάλια που έσκαγαν σαν φελλοί από μπουκάλι σαμπάνια, απελευθερώνοντας το κοκκινωπό εσωτερικό τους. Αφήναμε τους εχθρούς να μαζεύονται σαν τις μύγες πάνω σε ένα εμπόδιο και τρέχαμε πίσω τους, θερίζοντας τους με την ματσέτα προτού προλάβουν να αντιδράσουν. Πετούσαμε μολότοφ σε ένα πλήθος εχθρών και τους βλέπαμε να ανάβουν σαν πασχαλινές λαμπάδες. Το αποκορύφωμα του Tower Defense είναι η υπεράσπιση εδάφους που διαθέτει οπλοπολυβόλα και όλμους. Τα πυρομαχικά τους δεν είναι άπειρα αλλά οι απώλειες που προκαλούν στο εχθρικό πλήθος είναι τεράστιες. Ένα μελανό σημείο έχει το Tower Defense κομμάτι, την αδυναμία σωσίματος ανά κύμα. Σκοτώνουμε εκατοντάδες εχθρούς, έχουμε κρατήσει με επιτυχία τα κουλά τους μακριά από το μηχάνημα που υπερασπιζόμαστε, τρώμε ένα χτύπημα, πεθαίνουμε και οι άθλοι που εκτελούσαμε επί 20 λεπτά διαγράφονται, ξεκινώντας τα πάντα από την αρχή.

Το A.I. είναι προσαρμοσμένο στην πρόκληση του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι wanderers δεν διεκδικούν βραβείο νοημοσύνης, αντίθετα πέφτουν πολύ εύκολα στις παγίδες που τους στήνουμε. Παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες και χάνουν το ενδιαφέρον τους προς εμάς αν παραμείνουμε για λίγο ακίνητοι, ακόμα και αν μας έχουν εντοπίσει πρωτύτερα. Η ανοησία που τους διακατέχει όμως επιβάλλεται από τις δυσκολίες του Metal Gear Survive. Αν δρούσαν σαν ευφυή όντα δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλουμε ούτε ένα Tower Defense, να αποκτήσουμε ούτε μισό wormhole transporter.

metal gear survive 9

Στην χαμηλή τους νοημοσύνη στηρίζεται και το έντονο Stealth κομμάτι του gameplay. Εκτός από τα Tower Defense τμήματα, είναι δυνατόν να περάσουμε όλο το παιχνίδι χωρίς να σκοτώσουμε ούτε έναν wanderer. Είναι επίσης εφικτό να σκοτώσουμε τους πάντες μαχαιρώνοντας τους πισώπλατα χωρίς να μας πάρει κανείς χαμπάρι. Οι Stealth τακτικές συνδέουν το Metal Gear Survive με την αγαπημένη μας σειρά και μας έκαναν να αισθανθούμε λίγο... Hitman στην προσπάθεια μας να ξεκάνουμε αθόρυβα τους εχθρούς μας. Το user interface, με το δαχτυλίδι που απεικονίζει την θέση των τριγύρω εχθρών και το επίπεδο εγρήγορσης τους, είναι ένα εργαλείο που μας βοήθησε (και άρεσε) πολύ.

Προχωρώντας το βασικό σενάριο αντικρίσαμε στον δρόμο μας ένα πλάσμα που μας έκοψε την ανάσα και μας θύμισε ξανά το The Mist του King. Όταν έφτασε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε, νιώσαμε ότι το τέλος της περιπέτειας ήταν κοντά. Κοιτώντας το ρολόι είδαμε ότι είχαν περάσει μόλις 20 ώρες από την πρώτη μας επαφή με το Dite. Οι ώρες αυτές μπορεί να άγγιζαν και τριψήφιο νούμερο αν προσπαθούσαμε να μαζέψουμε κάθε διαθέσιμη συνταγή για crafting, και να καθαρίσουμε όλες τις μαρκαρισμένες περιοχές του χάρτη.

metal gear survive 10
Μετά το τέλος του solo game μπορούμε να συνεχίσουμε την λεηλασία του Dite είτε μόνοι μας, είτε με την βοήθεια φίλων διαμέσου του co – op mode που υποστηρίζει τέσσερις παίκτες και ονομάζεται Salvage Missions. Εκεί αναλαμβάνουμε ομαδικά την προστασία ενός wormhole digger, στήνοντας τις άμυνες μας και περιμένοντας τους wanderers να έρθουν. Σε κανονικές συνθήκες, η υπεράσπιση ενός wormhole digger από τέσσερα άτομα είναι παιχνιδάκι μετά την φρίκη της solo υπεράσπισης. Στην τελευταία τρέχαμε σαν επαγγελματίες δρομείς για να καλύψουμε όλες τις πλευρές του χώρου, να μπαλώσουμε τα σημεία που “έμπαζαν” wanderers, να σταματήσουμε γενικά την εχθρική ορδή.

Στο co – op τα πράγματα είναι ρόδινα μόνο όταν οι συμπαίκτες που επιλέξαμε (ή μας έτυχαν) δεν τα κάνουν... ρόιδο. Ο άσχετος συμπαίκτης μπορεί να ρίξει μια μολότοφ κοντά μας και να μας κάψει λόγω λανθασμένων υπολογισμών. Είναι ικανός να μας πυροβολήσει ή να μας χτυπήσει με τα melee weapons αν δεν προσέχει, στην καλύτερη περίπτωση, να αφήσει αφύλακτη μια πλευρά του χώρου, επιτρέποντας τους wanderers να γεμίσουν τον τόπο. Ο έμπειρος συμπαίκτης είναι χάρμα οφθαλμών. Θα αναλάβει να υπερασπιστεί ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέχρι τελικής πτώσεως. Θα τρέξει δίπλα μας όταν η ανάγκη το επιβάλλει και θα μας βοηθήσει να πολτοποιήσουμε δεκάδες εχθρούς. Θα γνωρίζει πότε και πως πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε όπλο και gadget. Προφανώς η εμπειρία των συμπαικτών καθορίζει αν η μάχη θα τελειώσει με εμάς κερδισμένους ή χαμένους σε χρόνο και διασκέδαση.

Τίμια συναλλαγή;
Αναρωτιόμαστε πόσος καιρός θα χρειαστεί έως ότου οι εταιρείες ανάπτυξης αντιληφθούν το πόσο σιχαινόμαστε τις μικροσυναλλαγές, τα απεχθή microtransactions. Εφόσον το Metal Gear Survive δεν είναι free to play, η ενσωμάτωση τους φαντάζει λίγο αισχροκερδής, μια προσπάθεια να αντλήσουν επιπλέον χρήματα από τους παίκτες, οι οποίοι βιάζονται να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους.

http://www.youtube.com/watch?v=cU3Ksgd2nG4

Αρκετά σκηνικά του Metal Gear Survive κατόρθωσαν να μας θαμπώσουν αλλά δεν συγκρίνεται με όλα τα υπόλοιπα Metal Gear, τα οποία έσπρωχναν κάθε φορά την τεχνολογία της εκάστοτε πλατφόρμας στο μάξιμουμ. Απολαύσαμε την κινηματογραφική αισθητική των cinematics και επικροτήσαμε τον λεπτομερή σχεδιασμό του απέραντου Dite. Το motion blur αγγίζει την τελειότητα και τα οπτικά εφέ που συνοδεύουν την αιμορραγία του χαρακτήρα μας, είναι άψογα. Δεν μας άρεσαν και πολύ τα animations του χαρακτήρα μας αλλά η αντίδραση του όταν αρρωσταίνει από τα βρωμόνερα μας κατέπληξε με τον ρεαλισμό της. Τα animations των wanderers είναι εξαιρετικά και ο Lord of Dust είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα όντα που έχουμε αντικρίσει σε ψηφιακό περιβάλλον. Τα frames per second είναι 60 ακατέβατα, δεν υποχώρησαν ακόμα και όταν βρεθήκαμε στο κέντρο μιας θάλασσας από wanderers, πετσοκόβοντας δεξιά και αριστερά. Ο φωτισμός στις ομιχλώδεις περιοχές είναι τέλειος.

Στον ακουστικό τομέα το Metal Gear Survive κρατά χαμηλό προφίλ. Ατμοσφαιρική μουσική ακούγεται στο φόντο των δραστηριοτήτων μας στις ομιχλώδεις περιοχές, με την ένταση της να εκτινάσσεται όταν συγκρουόμαστε με wanderers. Όλοι οι περιβαλλοντικοί ήχοι έχουν αιχμαλωτιστεί ρεαλιστικά από τον ηχολήπτη, ιδιαίτερα οι μηχανικοί και οι αποτρόπαιες κραυγές των wanderers που έχουν την τιμητική τους. Το voice acting είναι ικανοποιητικό στις στιγμές των διαλόγων. Η καλύτερη στιγμή του είναι η διπλή μηχανική φωνή του Virgil (μια αρσενική, μια θηλυκή) που υποδηλώνει τον επηρεασμό των κυκλωμάτων του από την μόλυνση και βγάζει πολύ γέλιο.

metal gear survive 11

Metal Gear χωρίς Snake νοείται;
Μετά από 20+ ώρες ενασχόλησης με το Metal Gear Survive αισθανθήκαμε θλίψη για τους users που έμειναν μακριά του επειδή δεν φέρει την... πιστοποίηση ISO του Hideo Kojima. Μεγαλύτερη ήταν η απώλεια για όσους αποθαρρύνθηκαν από τις πρώτες απελπιστικές δοκιμασίες του και δεν το συνέχισαν. Είναι ένα αξιοπρεπές Action – Adventure Survival με πολλά Crafting και Horror συστατικά, το οποίο προσφέρει αρκετές ώρες διασκεδαστικής απασχόλησης.

Ναι, το gameplay του είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο αλλά δεν βαρεθήκαμε ούτε λεπτό να σκοτώνουμε wanderers και να μαζεύουμε αντικείμενα. Ο εκνευρισμός που μας προκάλεσαν τα microtransactions μετριάστηκε από το δωρεάν booster και τα πολλά SV coins που λάβαμε χάρη στην καθημερινή μας συμμετοχή (το νόμισμα με το οποίο αγοράζεις τα boosters), πάντως δεν παύει να είναι σοβαρό μειονέκτημα του τίτλου. Το Metal Gear Survive είναι ένα παιχνίδι της υπομονής, όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί του, τόσο περισσότερο “κολλάμε” και το ευχαριστιόμαστε. Ο μεγαλύτερος συνήγορος υπέρ της αγοράς του είναι η χαμηλή τιμή, με μόνο 23 ευρώ αποκτούμε ένα τίτλο που φέρει το όνομα Metal Gear, ασχέτως αν δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην εποποιία του Snake.

Θετικά:
- Ατμόσφαιρα και σκηνικά που θυμίζουν αγαπημένες ιστορίες τρόμου
- Χιλιάδες αντίπαλοι για να εξοντώσουμε με ποικιλία φονικών εργαλείων
- Εξαιρετικός φωτισμός
- Ρεαλιστικό σύστημα επιβίωσης που μας έχει διαρκώς στην τσίτα
- Χαμηλό κόστος
- Καλή διάρκεια
- Εύκολος χειρισμός και εκμάθηση των game mechanics

Αρνητικά:
- Microtransactions
- Αδυναμία να κάνουμε save όποτε μας καπνίσει
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Μέτρια ηχητική επένδυση
- Μικρό skill tree
- Ελάχιστη αλληλεπίδραση με τους NPCs.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Χωρίς να είναι ισάξιο των συνώνυμων παιχνιδιών, επιβραβεύει την υπομονή και επιμονή μας με μπόλικη διασκέδαση.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Metal Gear Survive' in the forum. 1 week ago

629627_scr1_a.png
Το Metal Gear Survive είναι ένα αξιοπρεπές Action – Adventure Survival με πολλά Crafting και Horror συστατικά, το οποίο προσφέρει αρκετές ώρες διασκεδαστικής απασχόλησης. Ναι, το gameplay του είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο αλλά δεν βαρεθήκαμε ούτε λεπτό να σκοτώνουμε wanderers και να μαζεύουμε αντικείμενα.

Ο εκνευρισμός που μας προκάλεσαν τα microtransactions μετριάστηκε από το δωρεάν booster και τα πολλά SV coins που λάβαμε χάρη στην καθημερινή μας συμμετοχή (το νόμισμα με το οποίο αγοράζεις τα boosters), πάντως δεν παύει να είναι σοβαρό μειονέκτημα του τίτλου. Το Metal Gear Survive είναι ένα παιχνίδι της υπομονής, όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί του, τόσο περισσότερο “κολλάμε” και το ευχαριστιόμαστε. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πωρωθείτε με τα Tower Defense σκηνικά: [video]

Read More...

4 weeks ago
EA Sports UFC 3 4 weeks ago

Οι μεικτές πολεμικές τέχνες σε όλο τους το μεγαλείο.

Η Electronic Arts υψώνεται σαν τον King Kong στον χώρο της βιομηχανίας των video games, είναι λογικό λοιπόν τα “τέκνα” της (θυγατρικές) να είναι εξίσου γιγαντιαία. Η EA Sports είναι η θυγατρική της που ασχολείται με τις μεταφορές των αληθινών αθλητικών δραστηριοτήτων στις κονσόλες και τα PC μας. Από το 1991 έχει αποκτήσει τα δικαιώματα πολλών αθλητικών οργανισμών και έχει ψηφιοποιήσει με μεγάλη επιτυχία αγώνες δρόμου, αγώνες μπάσκετ, αγώνες πυγμαχίας, αγώνες ποδοσφαίρου κ.ο.κ. Το 2010 έκανε την πρώτη της απόπειρα να μεταφέρει την αγριότητα ενός MMA (mixed martial arts) αγώνα σε video game. Το EA Sports MMA πέτυχε εμπορικά και άνοιξε την όρεξη στους fans του UFC πρωταθλήματος για ποιοτικότερο ξύλο δια χειρός EA.

Το 2014 η EA Sports αποφάσισε να συνεργαστεί επίσημα με τον οργανισμό UFC, “ζηλεύοντας” τις υψηλές πωλήσεις που έκανε η σειρά UFC Undisputed της THQ. Αγοράζοντας τα πνευματικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, η EA Sports δημιούργησε το EA Sports UFC το οποίο φέτος μας χαρίζει το δεύτερο sequel του. Το EA Sports UFC 3 έφτασε στα χέρια μας και από την πρώτη επαφή μαζί του, διακρίναμε τις σημαντικές διαφορές με τα “αδέρφια” του. Η σπουδαιότερη είναι το νέο Career mode που τιτλοφορείται G.O.A.T. (greatest of all time) και ξεχειλίζει από λαχταριστές επιλογές παραμετροποίησης του αθλητή μας και της καριέρας του.

ea sports ufc 3 1

Μια ιστορία γραμμένη με ξύλο
Το EA Sports UFC 3 είναι ένα παιχνίδι που ασχολείται με τον άγριο κόσμο του MMA, των αγώνων μεικτών πολεμικών τεχνών. Δεν ενδιαφέρεται να μας αφηγηθεί μια τυποποιημένη ιστορία, ένα ετοιματζίδικο σενάριο, προτιμά αντίθετα να μας αφήσει να γράψουμε ελεύθερα την ιστορία του αθλητή μας. Οι επιλογές παραμετροποίησης του είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, από το σχήμα του προσώπου έως την σωματική του διάπλαση. Αφού συνθέσουμε έναν μαχητή που, είτε μας μοιάζει, είτε ενσωματώνει την ιδανική εμφάνιση που θέλουμε να έχει ένας MMA αθλητής, αρχίζουμε να μετράμε τις επιλογές μας.

Η καθοριστικότερη στιγμή του παιχνιδιού είναι η στιγμή που ο χαρακτήρας μας φορά την αγωνιστική του αμφίεση και εισέρχεται στο οκτάγωνο, την πασίγνωστη αρένα του MMA. Οι ζητωκραυγές του κόσμου, η δυνατή μουσική, τα φλας και ο σχολιασμός των media χτίζουν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα και μας προετοιμάζουν ψυχικά για τον επερχόμενο όλεθρο. Είμαστε φανατικοί οπαδοί των Fighting με υπερήρωες και έχουμε συνηθίσει τα αστραπιαία χτυπήματα. Πάθαμε ένα μικρό σοκ ερχόμενοι σε επαφή με το ρεαλιστικό σύστημα μάχης, το οποίο εξομοιώνει τέλεια την ταχύτητα και την υφή των πραγματικών χτυπημάτων ενός μαχητή πολεμικών τεχνών. Εκτός από το direct που εκτελείται ταχύτατα, τα υπόλοιπα χτυπήματα παίρνουν λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να εξαπολυθούν.

http://www.youtube.com/watch?v=hHDB4rxU5Iw

Με θαυμασμό συνειδητοποιήσαμε την καταπληκτική δουλειά που έκαναν οι developers στο EA Sports UFC 3. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα χιλιάδες animations που αιχμαλωτίστηκαν με την τεχνική του motion capture και μας προσφέρθηκαν στο πιάτο. Μιλούμε για την βαρύτητα των τρομερών χτυπημάτων η οποία μεταφέρεται αυτούσια από το χειριστήριο στα χέρια μας. Αν παίζαμε με κλειστά μάτια, θα καταλαβαίναμε περίπου το damage που προξένησε η κλωτσιά και η γροθιά μας από την δόνηση του χειριστηρίου. Το ισχυρό ταρακούνημα μιας γυριστής κλωτσιάς στο πρόσωπο, ενός φοβερού uppercut, μιας άγριας κλωτσιάς στα πλευρά, μας μεταβιβάζει την ένταση του χτυπήματος και η εμπειρία μας, από οπτική μετατρέπεται σε σωματική.

Οι αγώνες θα διαρκούσαν μερικά δευτερόλεπτα αν δεν υπήρχαν τα blocks. Τα χτυπήματα που κατευθύνονται προς το κεφάλι αποκρούονται με το πάνω block και όσο προορίζονται για τον κορμό με το κάτω. Το κάτω block εξελίχτηκε στην αγαπημένη μας τακτική άμυνας γιατί μας επέτρεψε να αρπάξουμε το πόδι του αντιπάλου, να το “κλειδώσουμε” στο πλευρό μας και να απαντήσουμε με γρήγορες γροθιές. Μας άρεσε ιδιαίτερα η κίνηση κεφαλιού και σώματος που πυροδοτεί η κίνηση του δεξιού μοχλού. Μιμηθήκαμε την φημισμένη τεχνική Peekaboo του Tyson πηγαίνοντας αδιάκοπα δεξιά και αριστερά το κεφάλι μας, πλησιάζοντας τον εχθρό και εξαπολύοντας την κατάλληλη στιγμή μια “βόμβα” στο σαγόνι του.

ea sports ufc 3 2

Χιλιάδες τρόποι για να τους ξαπλώσουμε
Νοιώθοντας την ένταση ενός MMA αγώνα στο πετσί μας, στρέψαμε την προσοχή μας στην πολυπλοκότητα του σπορ. Με ποπκόρν στο χέρι, παντόφλες και ξάπλα σε κρεββάτι ή καναπέ μπροστά στην TV, δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε την στρατηγική των αθλητών και την γκάμα των χτυπημάτων που χρησιμοποιούν για να θριαμβεύσουν. Το EA Sports UFC 3 μας σπρώχνει συνέχεια στην ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού των χαρακτήρων και των δικών μας. Το Career mode είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουμε όλα τα επίπεδα του αθλήματος. Το επιφανειακό επίπεδο είναι οι χειρονομίες των αθλητών όταν νικούν, ένα επίπεδο που δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από μερικά χαμόγελα βλέποντας την επιδειξιομανία τους. Το επόμενο επίπεδο είναι η στάση του σώματος κάθε μαχητή.

Κάποιοι αθλητές κρατούν τα χέρια χαμηλά, άλλοι ψηλά, μερικοί χρησιμοποιούν το αριστερό σαν κυρίαρχο χέρι, έχουν γρήγορη κίνηση ποδιών, σχεδόν χορευτική, προτάσσουν διαφορετική πλευρά του σώματός τους στον αντίπαλο. Η στάση του σώματος ενός αθλητή και το μέγεθός του μας αναγκάζει να προβούμε σε συνεχείς υπολογισμούς της απόστασής μας από τον εχθρό. Μόνο υπολογίζοντας σωστά εξασφαλίζουμε ευστοχία στα χτυπήματά μας. Μόλις μπήκαμε στο μενού των διαθέσιμων κινήσεων πάθαμε πλάκα. Υπάρχουν δεκάδες ισχυρά χτυπήματα για να εξακοντίσουμε στον αντίπαλο και μια “σκιά” του χαρακτήρα μας τα επιδεικνύει όταν τα επιλέγουμε. Αντικρίσαμε κλωτσιές, γροθιές, γονατιές και περιμέναμε μάταια να δούμε... δαγκωνιές. Δεν είναι εξαρχής προσβάσιμα όλα τα χτυπήματα και εδώ λάμπει το EA Sports UFC 3 αφήνοντας μας να επιλέξουμε το μαχητικό μας στυλ. Διαλέγουμε γυμναστήριο ανάλογα με το αν θέλουμε να κάνουμε τον χαρακτήρα μας κορυφαίο στις κλωτσιές, νέο Mike Tyson ή έναν παλαιστή που συνθλίβει στην αγκαλιά του τον αντίπαλο σαν βόας. Σαν μακροχρόνιοι οπαδοί των Bruce Lee και Ζαμπίδη το ρίξαμε στις κλωτσιές και στις γονατιές, τσακίζοντας μούτρα και πλευρά.

ea sports ufc 3 3

Αναφερθήκαμε μόλις στο “μεγάλο αφεντικό του καράτε” και είμαστε πεπεισμένοι ότι, σε αυτοσχέδιο γκάλοπ σε δρόμο οποιασδήποτε πόλης της Γης, ρωτώντας το όνομα του κορυφαίου μαχητή πολεμικών τεχνών όλων των εποχών, οι 99 στους 100 θα απαντήσουν “Bruce Lee”. Ο Μάρτης δεν λείπει ποτέ από την Σαρακοστή άρα δεν περιμέναμε να λείπει ο Bruce Lee από το νέο UFC. Προς τιμήν της, η EA μας αφήνει να επιλέξουμε το πως θα τον αποκτήσουμε. Αν είχαμε αγοράσει το προηγούμενο UFC, ο Bruce Lee είναι ξεκλειδωμένος και έτοιμος για δράση. Σε περίπτωση που το είχαμε χάσει, μας περιμένουν σκληροί αγώνες στο Career mode, και το μεγάλο έπαθλο μας όταν το γονατίσουμε θα είναι ο θρυλικός μαχητής.

Η ανάπτυξη του χειροποίητου αθλητή μας περνά από το πληρέστερο σύστημα που έχουμε συναντήσει σε Fighting-Sport (μιλάμε πάντα για το Career mode). Η προπόνηση γίνεται με την επιλογή των ασκήσεων που θα βελτιώσουν τα αδύνατα σημεία του και ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα χωρίς περιττό loading. Το Learn εξελίχτηκε στην απολαυστικότερη ασχολία. Χτυπηθήκαμε μόνο με τα αστέρια του UFC που υπόσχονταν εμπλουτισμό των χτυπημάτων μας και δεν δώσαμε δεκάρα για τις λαβές. Βήμα προς βήμα γέμισαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί του χειριστηρίου με δολοφονικά χτυπήματα. Η ομορφιά του Learn τμήματος της εκπαίδευσης εστιάζεται ασφαλώς στο ότι παλεύουμε για να αποκτήσουμε τις κινήσεις, δεν μας τις δίνει κάποιος έτοιμες. Η ενέργεια και ο χρόνος που επενδύουμε στο να τις κατακτήσουμε καθιστά γλυκύτερη την κάθε κίνηση και μας γεμίζει με ικανοποίηση, όταν την ενεργοποιούμε στην μάχη.

Θεωρούμε το δείπνο ένα πολύ σημαντικό γεύμα, έτσι λέμε σήμερα να “φάμε” για βραδινό καμιά δεκαριά παλαιστές παίζοντας στις UFC αρένες.

Τα συναισθήματα μας για το σύστημα χειρισμού είναι αντιμαχόμενα. Η απομνημόνευση δεκάδων συνδυασμών των κουμπιών του χειριστηρίου είναι κουραστική και απαιτεί πολύωρη εξάσκηση για να τελειοποιηθεί. Είναι μια ρεαλιστική μέθοδος που μας μεταδίδει τον μόχθο που καταβάλουν οι πραγματικοί αθλητές μέχρι να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους. Έλα όμως που εμείς θέλαμε να ομαδοποιήσουμε σε ένα button κάποια δύσκολα χτυπήματα, τα οποία εκτελούσαμε κατά κόρον και το παιχνίδι δεν το επιτρέπει. Εν ολίγοις, ο χειρισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε έμπειρους παίκτες των Fighting και θα αποτρέψει όλους τους casual players που εισέρχονται αποκλειστικά για την δράση.

Πριν από κάθε αγώνα έχουμε την επιλογή να τον διαφημίσουμε, ασχολούμενοι με τα media, με εκδηλώσεις, να παίξουμε παιχνίδια με τους οπαδούς μας και άλλα πολλά. Οι δραστηριότητες έχουν πλάκα και καταγράφουν τον παλμό της εποχής μας, εκτελούνται δε σε δευτερόλεπτα. Το Spar είναι η χρησιμότερη απασχόληση μετά το Learn. Εκεί μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την τακτική του επόμενου αντίπαλου και αυξάνουμε το επίπεδο του fitness για να μην σέρνεται ο αθλητής μας την ημέρα του αγώνα.

ea sports ufc 3 4

Χαβαλέ παρουσιάζει η εμφάνιση ενός Rival σε κάθε γύρο του πρωταθλήματος. Ο ανταγωνιστής μας διαθέτει πάντοτε καλύτερα στατιστικά, μας απευθύνεται με θράσος στα media και τροφοδοτεί έτσι την οργή μας απέναντί του. Ο αγώνας εναντίον του αποτελεί καθαρτική εμπειρία γιατί εξαπολύουμε πάνω του όλα όσα του έχουμε “μαζεμένα” μετά από τόσες προσβολές. Προφανώς το Career mode έχει πλούσιο περιεχόμενο προς εξερεύνηση ενώ οι οπαδοί του UFC ενθουσιάζονται από την συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο Dana White, πρόεδρος του οργανισμού UFC.

Η υπέρτατη ομάδα διανομής ξύλου είναι στα σκαριά
Το EA Sports UFC 3 ξεχειλίζει από modes που μπορούμε να επιλέξουμε ακονίζοντας την επιδεξιότητα μας αλλά το Career κυριαρχεί και το Ultimate Team το ακολουθεί λίγο πιο πίσω. Έχει γίνει μόδα πλέον ο δανεισμός game mechanics από τα Collectible Card Games έτσι δεν μας “χάλασε” το ότι η ανάπτυξη στο Ultimate Team βασίζεται πάνω τους. Boosters καρτών με κινήσεις και αληθινούς μαχητές του UFC είναι προσβάσιμοι πληρώνοντας το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού. Αφού μαζέψουμε μερικούς από τα δωρεάν boosters στην αρχή, αρχίζει το χτίσιμο της ομάδας μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη μαχητές από όλες τις κατηγορίες βαρών, πολλές κινήσεις για να τους τροφοδοτήσουμε και Perks τα οποία θα προσθέσουν bonuses σε αυτές τις κινήσεις. Κανένας δεν μας υποχρεώνει να δαπανήσουμε κανονικά χρήματα στο Store, μπορούμε να αγοράσουμε όλα τα πακέτα εκεί με τα εικονικά φράγκα.

ea sports ufc 3 5

Η αγωνιστική διάσταση του Ultimate Team διαθέτει τρία σκέλη και το Single Player Championships μας φάνηκε το ιδανικότερο για να κερδίσουμε εικονικό χρήμα και να εμπλουτίσουμε το roster μας. Αγωνιστήκαμε εναλλάξ και στις τέσσερις κατηγορίες του (Lightweight, Middleweight, Heavyweight, Women’s Bantamweight) και μας άρεσε η δυνατότητα μεταφοράς των bonuses από αθλητή σε αθλητή. Η επίσκεψή μας στα Solo Challenges ήταν πολύ ικανοποιητική. Οι τρεις κατηγορίες τους είναι ένας δυναμικός τρόπος προπόνησης των ικανοτήτων μας και μαζέματος ψηφιακού χρήματος. Η σταδιακή τους δυσκολία αποσκοπεί στο να μας προετοιμάσει για τον τρίτο σταθμό του mode που είναι το Ultimate Championships.

Πρόκειται για την κατά μέτωπο σύγκρουσή μας με τους υπόλοιπους users του EA Sports UFC 3 από όλο τον πλανήτη. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι το ίδιο κακοτράχαλος με εκείνον που διανύουν οι πραγματικοί μαχητές του σπορ. Οι αντίπαλοι είναι πολυάριθμοι και ικανοί, έτσι δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε από την στάμπα του Prospect και να μπούμε σε τροχιά διεκδίκησης τίτλου. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα daily objectives για να βγάλουμε χρήμα και πακέτα με ευκολότερο τρόπο. Το κορυφαίο χαρακτηριστικό του Ultimate Team είναι η δυνατότητα συμμετοχής του αθλητή που δημιουργήσαμε στο Career, χτίζοντας έτσι μια ομάδα με αληθινούς πρωταθλητές και την ψηφιακή μας αντανάκλαση.

ea sports ufc 3 6

Τα μεγαλύτερα αστέρια όλων των φύλων και κατηγοριών χτυπάνε κόσμο και... κάρτα στο EA Sports UFC 3, με επικεφαλής τον αγαπητό μας Conor McGregor. Είμαστε σε θέση να σκαρώσουμε όποιον αγώνα θέλουμε ανάμεσα στα αστέρια και τους ουραγούς του πρωταθλήματος, εκπληρώνοντας τις αθλητικές φαντασιώσεις μας. Για να έχουμε κάποια ελπίδα νίκης, στρέφουμε το βλέμμα μας στα τέσσερα γενικά στατιστικά των αθλητών (striking, grappling, stamina, health) και φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ των συμμετεχόντων στον αγώνα. Στο Tournament mode, στο Knockout mode κ.ο.κ. είμαστε ελεύθεροι να πειραματιστούμε με τους πάντες και να ξεχωρίσουμε εκείνους με τους οποίους θα συνεχίσουμε την πορεία μας στο multiplayer. Η παρουσία όλων των αθλητών, του προέδρου και των ανταποκριτών του UFC δεν εξαντλεί την στενή σχέση του παιχνιδιού με το αληθινό πρωτάθλημα.

Η κατηγορία των Live Events είναι ένα mode που καλοδεχτήκαμε. Το EA Sports UFC 3 ελέγχει σε πραγματικό χρόνο το πρόγραμμα του πρωταθλήματος και μας εμφανίζει τους επερχόμενους αγώνες στο Live Events. Εκεί μπορούμε να απαλλαγούμε από τα τζογαδόρικα απωθημένα μας και να στοιχηματίσουμε ποιος αθλητής θα κερδίσει τον κάθε αγώνα και πως. Αν είμαστε αφοσιωμένοι θεατές του πρωταθλήματος έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πέσουμε μέσα και να κερδίσουμε αξιοσέβαστα ποσά από εικονικά νομίσματα, τα οποία θα ρίξουμε κατόπιν στην αναβάθμιση του roster στο Ultimate Team. Αν τώρα δεν σκαμπάζουμε και πολλά πράγματα από το απόλυτο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους άλλους παίκτες του EA Sports UFC 3. Η δεύτερη είναι να παίξουμε τον αγώνα παίρνοντας τον έλεγχο των δύο αθλητών και τεστάροντας προσωπικά τις ικανότητές τους.

ea sports ufc 3 7

Οι εχθροί μας θα φύγουν με φορείο από το Οκτάγωνο
Υπάρχει μια πλευρά των αγώνων πολεμικών τεχνών που δεν την αγγίζουν συχνά οι ψηφιακές τους αναπαραστάσεις. Αναφερόμαστε στους αναπόφευκτους τραυματισμούς που προξενούνται από την σκληρή προπόνηση και τα πολλά χτυπήματα. Τα κορμιά των μαχητών μας είναι μεν θανατηφόρα όπλα αλλά, ακόμα και τα δυνατότερα όπλα, φθείρονται και σπάνε. Στην προετοιμασία μας πριν από τον επόμενο αγώνα του Career mode προπονούσαμε σκληρά τον πολεμιστή μας για να αντεπεξέλθει. Πολλές φορές η προπόνηση οδηγούσε σε τραυματισμούς διαφόρων σημείων του σώματος και μπαίναμε κατόπιν στον αγώνα με σοβαρά μειονεκτήματα. Ευτυχώς μπορούσαμε να ξοδέψουμε κάποιους πόντους και να κάνουμε την απαραίτητη φυσιοθεραπεία, με την προϋπόθεση να τους είχαμε κρατήσει για... ρεζέρβα.

Στην διάρκεια ενός αγώνα ανακαλύψαμε προς μεγάλη μας απόλαυση ότι, τα αποτελέσματα της υπερβολικής βίας, μετρώνται και με άλλο τρόπο πέραν του στερεότυπου health. Τα συντριπτικά μας χτυπήματα προξενούν πόνο στον εχθρό, πόνο που απεικονίζεται με αγωνιώδεις γκριμάτσες, πεσίματα στο δάπεδο και μειωμένη κινητικότητα των μελών του. Αν είμαστε αρκετά βίαιοι μπορούμε να τον τραυματίσουμε σε διάφορα σημεία του σώματος, χτυπώντας τα ξανά και ξανά μέχρι να αδειάσουν οι μπάρες που καταγράφουν την κατάστασή τους. Ο αλγόριθμος του συστήματος μάχης καταγράφει με επιμέλεια τα πάντα και κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στην σωματική κατάσταση των παικτών.

ea sports ufc 3 8

Τι ηδονή να εξουδετερώνουμε την ικανότητα του αντιπάλου να αμυνθεί, τσακίζοντας του τα χέρια που χρησιμοποιεί σαν ασπίδα. Τι χαρά να αρπάζουμε το πόδι του όταν μας κλωτσά και να απαντάμε με άμεσο χτύπημα ή να προλαβαίνουμε την κίνηση του και, με μια γρήγορη γροθιά, να τον ρίχνουμε ξέπνοο στο πάτωμα. Αναμφίβολα η καλύτερη ανάδραση των επιθέσεων μας είναι η τάση των χαρακτήρων να ματώνουν, το εκπληκτικό damage model που χαιρόμαστε σε όλους τους αγώνες. Η καθαρότητα του Οκτάγωνου και οι γυαλιστεροί μυώνες των αθλητών εξαφανίζονται από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα. Μόλις οι κλωτσιές και οι γροθιές βρίσκουν σάρκα, μελανιές κάνουν την εμφάνιση τους και το αίμα αναβλύζει αργά αλλά σταθερά, ποτίζοντας τα πάντα.

Στα “πλευρά” του EA Sports UFC 3 είναι καρφωμένα δύο “αγκάθια” που μας εμπόδισαν να πωρωθούμε απόλυτα μαζί του. Το ένα αγκάθι ονομάζεται Stamina και είναι η μπάρα της αντοχής του αθλητή μας. Πρώτο μας μέλημα στις εβδομάδες πριν από ένα αγώνα ήταν ο μαχητής μας να βρίσκεται σε τέλεια φόρμα, κάπου μεταξύ 97 και 105%. Πετυχαίναμε σχεδόν πάντοτε τον στόχο μας αλλά διαπιστώναμε με απογοήτευση και όχι έκπληξη, ότι η Stamina του κατρακυλούσε σε δευτερόλεπτα μετά από μπαράζ χτυπημάτων προς τον αντίπαλο. Ήταν φυσικά αναμενόμενο σε έναν εξομοιωτή πάλης ο παλαιστής να κουράζεται και ο κόπος του να επηρεάζει την απόδοση. Στην περίπτωση μας ο ρεαλισμός βλάπτει την διασκέδαση αφού, πέντε γροθιές και δύο κλωτσιές, αρκούν για να μετατρέψουν τον χαρακτήρα μας σε σωστό ράκος. Χωρίς Stamina, τον βλέπουμε με θλίψη να ρίχνει γροθιές σε slow motion οι οποίες κάνουν αμελητέο damage και να σέρνεται έως ότου ξαναγεμίσει η μπάρα. Ξενερώσαμε άγρια αντιλαμβανόμενοι ότι, ακόμα και οι καλύτεροι αθλητές σε τέλεια (υποτίθεται) φυσική κατάσταση, καταναλώνουν όλη την Stamina τους με ελάχιστα χτυπήματα. Δεν μας απασχολεί η ζημιά που θα έκανε στην αληθοφάνεια του EA Sports UFC 3 ένας αθλητής που μπορεί να δώσει δεκάδες χτυπήματα χωρίς να κουράζεται, γνωρίζουμε μόνο το πόσο θα μας άρεσε.

ea sports ufc 3 9

Το δεύτερο “αγκάθι” μας πόνεσε εξίσου και είναι to game mechanic του submission. Μας αρέσει να παρακολουθούμε την πάλη εδάφους την οποία αναπαριστά εκπληκτικά το EA Sports UFC 3. Αρπάζοντας το πόδι του αντιπάλου ή την ευκαιρία όταν έχει ξαπλωθεί μετά από χτύπημα, πέφτουμε πάνω του και αρχίζουμε να “κλειδώνουμε” το κορμί του σε ασφυκτικές λαβές ενώ το ίδιο κάνει και αυτός. Και στις δύο περιπτώσεις δυσκολευτήκαμε στην εκτέλεση του game mechanic.

Βάζοντας κάτω τον αντίπαλο μας αφήναμε κατά μέρους τις λαβές και τα “κλειδώματα” και τον αρχίζαμε στις μπουνιές – αγκωνιές μέχρι να λυγίσει. Όταν μας έβαζε αυτός κάτω, προσπαθούσαμε αδιάκοπα να σπάσουμε την λαβή του μετακινώντας τον δεξιό μοχλό προς πάσα κατεύθυνση αλλά δεν το πετύχαμε ποτέ, πάντοτε μας ανάγκαζε σε παραίτηση από τον αγώνα. Μας εκνεύρισε το... επιδαπέδιο grappling αλλά χαρήκαμε εκείνο στην όρθια στάση. Βουτάγαμε το σβέρκο του αντιπάλου με τα δύο χέρια και αρχίζαμε τις γονατιές, διαλύοντάς του σιγά σιγά τα πόδια και τον κορμό.

ea sports ufc 3 10

Στοχεύοντας στην τέλεια απεικόνιση
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το EA Sports UFC 3 έχει τα καλύτερα γραφικά Fighting που έχει ξεπηδήσει ποτέ από τα “εργαστήρια” της EA Sports. Μας έκανε την ίδια εντύπωση με το Fight Night Round 3, το πρώτο της εν λόγω σειράς που παίξαμε. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι προσεκτικά σχεδιασμένα κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωσή των πραγματικών μαχητών. Φανταστικές εκφράσεις των προσώπων, μοναδικό damage model, κυριολεκτικά χιλιάδες animations προς χρήση και απόλαυση. Τα 30 frames ρέουν ανεμπόδιστα σε όλους τους αγώνες, συναρπάζοντας μας με την ρευστότητα των χτυπημάτων και των λαβών. Μόνο οι κάτοχοι των PS4 Pro και Xbox One X θα απολαύσουν αγώνες στα 60 frames και μεγαλύτερες αναλύσεις από τα 1080p αλλά εμείς διαπιστώσαμε ότι και τα... ταπεινά 30 frames κάνουν φοβερή δουλειά.

Παρατηρούμε ότι, ολοένα και συχνότερα, τα αθλητικά παιχνίδια κυριαρχούνται από rap και hip hop κομμάτια. Το EA Sports UFC 3 είναι μια όαση για τους οπαδούς των δύο μουσικών ρευμάτων που προαναφέραμε. Πασίγνωστα ονόματα σαν τους Snoop Dog και Busta Rhymes γέμισαν με τις ρίμες τους κάθε γωνιά του παιχνιδιού. Σε όσους ανάμεσα μας γουστάρουν τα δύο είδη, η πώρωση έφτασε στα ύψη, ακούγοντας τους επιθετικούς στίχους να τους συνοδεύουν ενώ διένειμαν πόνο δεξιά και αριστερά. Οι υπόλοιποι γελάσαμε πολύ, ακούγοντας για χιλιοστή φορά τους τραγουδοποιούς να βρίζουν και να αφηγούνται τι σκέφτεται να κάνει ο ένας νέγρος στον άλλο. Το νέο στοιχείο του voice acting στο EA Sports UFC 3 είναι η φωνή του Snoop Dog στο Knockout Mode. Ο δημοφιλής raper σχολιάζει με πολύ χιούμορ την δράση, μιλάει για μετακίνηση δοντιών όταν μια γερή κλωτσιά βρίσκει πρόσωπο, συγκρίνει ένα γερό χτύπημα στο στομάχι με αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης και άλλα ευτράπελα. Τα σχόλια του Joe Rogan είναι ενσωματωμένα στο παιχνίδι παρά την άρνηση της “φωνής του UFC” να ασχοληθεί με το voice over γιατί το θεωρεί αφάνταστα χρονοβόρο.

Το multiplayer mode σε οποιοδήποτε Fighting έχει την μοναδική ικανότητα να μας φοβίζει αρκετά ώστε να μην το πλησιάζουμε, προτού προηγηθούν πολλές ώρες προπόνησης στο single player. Λόγω της φύσης των χτυπημάτων και του ρεαλιστικού χειρισμού που παρέχει το EA Sports UFC 3, είναι η πρώτη φορά που ευχαριστηθήκαμε την πάλη με online εχθρούς χωρίς πολύωρη προετοιμασία. Το εξαιρετικό σύστημα ανεύρεσης αγώνων εμποδίζει τους νεοφερμένους να έρθουν σε επαφή με βετεράνους ώστε, μια συντριπτική ήττα στα χέρια τους, να μην τους κόψει τα φτερά. Ζευγαρώνοντάς μας με μαχητές ανάλογης δυναμικότητας, μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε την multiplayer εμπειρία. Είτε χάναμε, είτε κερδίζαμε, ο αγώνας παρουσίαζε πάντα ενδιαφέρον και, το κυριότερο, αρκετά από τα χτυπήματα μας έβρισκαν στόχο. 

http://www.youtube.com/watch?v=IG0oKnBFMds

Η ικανοποίηση του να αντέξουμε έστω και ένα γύρο (πολλώ δε μάλλον να νικήσουμε) ενάντια σε άλλο user, ξεπερνούσε κατά πολύ την απόλαυση της κατάκτησης της ζώνης στο single player πρωτάθλημα. Γουστάραμε επίσης πολύ την αγάπη των online εχθρών για τα σκληρά χτυπήματα και την αδιαφορία τους προς τις λαβές. Οι αγώνες ολοκληρώνονταν συνήθως με τον ένα εκ των δύο αντιπάλων να σωριάζεται στο πάτωμα μισολιπόθυμος από το βρομόξυλο και όχι εγκλωβισμένος σε ένα... κλουβί από ανθρώπινα μέλη. Αναφερόμαστε πάντα στις casual μονομαχίες, οι βαθμολογημένες θα περιμένουν έως ότου τελειοποιήσουμε τις τεχνικές μας. 

Οι μαχητές του MMA και, κατά συνέπεια, του EA Sports UFC 3 συγκρούονται ανά ζεύγη. Παίζοντας ανακαλύψαμε ένα ζεύγος λόγων που μας έκανε να το αγαπήσουμε τόσο πολύ. Το πρώτο μέλος του “ζεύγους” είναι η εκτόνωση. Μεταβιβάζοντας νοητικά όλα μας τα βάσανα στον εκάστοτε αντίπαλο, νιώθουμε τρομακτική ευχαρίστηση σαπίζοντας τον στο ξύλο. Στην πορεία των αγώνων αντλούμε χαρά από το δεύτερο μέλος του “ζεύγους”, την ασφάλεια. Το ξύλο που ρίχνουμε και δεχόμαστε επί της οθόνης είναι αρκετό για να αφήσει ανάπηρο και ελέφαντα, συνεπώς το ότι είμαστε αρτιμελείς και υγιείς μετά από ένα τρίωρο αδιάκοπου ξύλου, μας κάνει ευτυχισμένους.

ea sports ufc 3 11

Εκτός από την εκπληκτική ποιότητα γραφικών και ήχου, απολαύσαμε τον τεράστιο αριθμό από modes, την γκάμα των κινήσεων, το multiplayer mode που μπορεί να προσεγγίσει και να διασκεδάσει μαζί του ο οποιοσδήποτε. Η διάρκεια του EA Sports UFC 3 είναι μόλις ένα πεντάωρο στο Career mode και εξαπλάσιος χρόνος για να παίξουμε όλα τα modes και να αποκτήσουμε τα achievements. Το A.I. είναι αδυσώπητο στα δύσκολα επίπεδα ενώ στο ευκολότερο πάσχει από διπολική προσωπικότητα. Στον πρώτο γύρο ενός αγώνα το easy A.I. παίζει συνήθως τον ρόλο ενός πυγμαχικού σάκου και μας αφήνει να το ταράξουμε στις μπουνιές. Κάποιες φορές, το easy A.I. αλλάζει συμπεριφορά στους επόμενους γύρους και αρχίζει να επιτίθεται ανελέητα. Στο Career mode, αρχίζει να μας δυσκολεύει όταν αντιμετωπίζουμε Rivals και στην τελική μας σειρά αγώνων, πριν από τον τίτλο της κατηγορίας όπου αγωνιζόμαστε. Είναι ευχάριστο το ότι κανείς δεν μας υποχρεώνει να αποσυρθούμε μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Career mode. Μπορούμε να τρενάρουμε την συνταξιοδότησή μας επ’ αόριστον, περιμένοντας πότε θα βαρεθούμε τους αγώνες, ή την στιγμή που το κορμί του αθλητή μας θα γίνει θρύψαλα από το ξύλο. 

Θα δείρουμε όλο τον κόσμο και θα φύγουμε
Το EA Sports UFC 3 συγκαταλέγεται πλέον στις καλύτερες ψηφιακές αρένες που έχουμε πατήσει με τα εικονικά πόδια των avatar μας. Με μια ματιά εντοπίσαμε το πλούσιο περιεχόμενο του, τις αμέτρητες ευκαιρίες για ξέδωμα, την στενή του σχέση με το αγριότερο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών στον κόσμο. Το χτίσιμο του τέλειου αθλητή και της υπέρτατης ομάδας από δικούς μας και επίσημους μαχητές παίρνει πάρα πολύ χρόνο, είναι πολύπλευρο και μας αντάμειψε με άφθονη ευχαρίστηση. Η ποικιλία των επιλογών και των game mechanics μας προσέφερε διαρκώς νέα πράγματα να ασχοληθούμε. Τα 55 ευρώ είναι ένα λογικό αντίτιμο για τίτλο που οπτικοποιεί με τόση επιτυχία ένα πραγματικό σπορ και αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ για τους οπαδούς του MMA.

Θετικά:
- Φανταστικό Career mode με άπειρες επιλογές
- Στενή διασύνδεση του παιχνιδιού με το κανονικό πρωτάθλημα UFC
- Παρουσία όλων των πρωταγωνιστών του UFC μαζί με τον Bruce Lee
- Απίστευτα γραφικά, animations και damage model
- Τέλεια ανάδραση του χειριστηρίου στις κινήσεις μας εντός του αγώνα
- Πολλά διαφορετικά multiplayer και single player modes για κάθε γούστο

Αρνητικά:
- Η εκμάθηση του χειρισμού απαιτεί πολύωρη εξάσκηση
- Δεν υποστηρίζει 60 frames per second σε όλες τις κονσόλες
- Submission mechanic που σπάει νεύρα με την δυσκολία του
- Soundtrack για συγκεκριμένα μουσικά γούστα
- Η μπάρα του Stamina αδειάζει πολύ γρήγορα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Το καλύτερο παιχνίδι με θέμα τις μεικτές πολεμικές τέχνες μέχρι σήμερα.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'UFC 3' in the forum. 4 weeks ago

594dc3577e5c8.jpeg
Το UFC 3 συγκαταλέγεται πλέον στις καλύτερες ψηφιακές αρένες που έχουμε πατήσει με τα εικονικά πόδια των avatar μας. Με μια ματιά εντοπίσαμε το πλούσιο περιεχόμενο του, τις αμέτρητες ευκαιρίες για ξέδωμα, την στενή του σχέση με το αγριότερο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών στον κόσμο.

Το χτίσιμο του τέλειου αθλητή και της υπέρτατης ομάδας από δικούς μας και επίσημους μαχητές παίρνει πάρα πολύ χρόνο, είναι πολύπλευρο και μας αντάμειψε με άφθονη ευχαρίστηση. Η ποικιλία των επιλογών και των game mechanics μας προσέφερε διαρκώς νέα πράγματα να ασχοληθούμε. Πάρτε μια γεύση από την εντυπωσιακή εμπειρία του UFC 3 στο παρακάτω βίντεο: [video]

Read More...

Να και ένα παιχνίδι που αγγίζει το φλέγον ζήτημα της συναναστροφής μας με το ωραίο φύλο:

www.youtube.com/watch?v=_8BQnEjafXs

Read More...

1 month ago
.hack//G.U. Last Recode 1 month ago

Μια τετραλογία παιχνιδιών που διαδραματίζεται μέσα σε παιχνίδι.

Είναι φύση αδύνατο, ακόμα και για εμάς τους αφοσιωμένους gamers, να έχουμε παίξει όλα τα games που απαρτίζουν την τεράστια αρχειοθήκη του Playstation 2. Ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους που κατόρθωσαν να μας διαφύγουν ήταν και η σειρά .hack της ιαπωνικής εταιρείας ανάπτυξης CyberConnect 2. Με τον παραπάνω γενικό τίτλο βαφτίστηκε μια τετραλογία παιχνιδιών, μέρος ενός multimedia franchise που απαρτίζεται από βιβλία, comics και anime τηλεοπτικές σειρές. Θέμα της οι περιπέτειες μιας ομάδας χαρακτήρων σε δημοφιλές MMORPG και οι συνέπειές τους για τους χρήστες οι οποίοι τους χειρίζονται.

Τα .hack έπιασαν στην αγορά γιατί επεξεργάστηκαν ένα σύγχρονο ζήτημα (κίνδυνοι που κουβαλά η τεχνολογική ανάπτυξη και εξάρτηση των χρηστών) και ο μύθος τους υποστηρίχθηκε από εξαιρετικά προϊόντα σε όλα τα media. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις των .hack τίτλων κράτησαν την ιστορία ζωντανή και, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της τετραλογίας, η CyberConnect 2 μας καλωσόρισε στην τριλογία της εν ονόματι .hack//G.U. Η τριλογία που γεννήθηκε το μακρινό 2006, ήρθε μέσα στο 2017 να ενοποιηθεί και να εμπλουτιστεί με ένα ολοκαίνουργιο κεφάλαιο στο .hack//G.U. Last Recode. Για καλή μας τύχη, η Bandai Namco το κυκλοφόρησε στην χώρα μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να υποκλιθούμε στο μεγαλείο μιας ιστορίας, που εμφανώς ενέπνευσε αριστουργηματικά JRPG όπως το αγαπημένο μας Sword Art Online.

hack gu last recode 1

Τραγωδία στον Κυβερνοχώρο
Η ιστορία του πρωταγωνιστή Haseo και των συμμάχων που αποκτά στην πορεία της, μας τράβηξε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Η ταύτιση με τον Haseo έρχεται φυσικά σε όσους έχουμε ασχοληθεί επί μακρόν με MMORPG. Ο Haseo άρχισε να παίζει το δημοφιλές MMORPG The World, αποσκοπώντας σε μια διασκεδαστική εμπειρία με τους φίλους του. Μετά την ένταξή του σε ένα δημοφιλές guild, ο Haseo και η υπαρχηγός του guild, Shino, δέθηκαν συναισθηματικά. Το ειδύλλιό τους διακόπηκε από έναν διάσημο PKer (Player – Killer) εν ονόματι Tri – Edge, ο οποίος εξολόθρευσε τον χαρακτήρα της Shino, ρίχνοντας την πραγματική user σε κώμα.

Η τραυματική εμπειρία μετατρέπει τον Haseo σε νέο Frank Castle, έναν Punisher που εξαπολύει ολοκληρωτικό πόλεμο στους PKers του The World. Ξεπερνώντας το δυσκολότερο quest του παιχνιδιού, ο Haseo ανεβαίνει στο μέγιστο level και αποκτά εξοπλισμό ικανό να διαλύσει ακόμα και τους σκληρότερους αντιπάλους. Πατώντας πάνω σε ένα βουνό από κουφάρια PKers, ο Haseo ερχεται τελικά αντιμέτωπος με τον Tri – Edge, χάνει πανηγυρικά στην σύγκρουση και ο χαρακτήρας του υποβαθμίζεται στο πρώτο επίπεδο. Μετά το προσωπικό του Βατερλό, ο έλεγχος του Haseo περνά στα χέρια μας και τότε, ορκιζόμαστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του και να τον οδηγήσουμε στον θρίαμβο αυτή την φορά.

http://www.youtube.com/watch?v=ZCXnRBewFsE

Έχοντας τιμήσει με τα χρήματα και τον χρόνο μας πολλά MMORPG, δεν χρειάζεται να υποστούμε την απώλεια αγαπημένου προσώπου για να συμμεριστούμε την οργή του Haseo για τους PKers. Πιστεύουμε ότι η ονομασία Fun Killers ταιριάζει καλύτερα στους χρήστες που προσπαθούν να φορτώσουν τα ψυχολογικά τους στις πλάτες άλλων. Αναλάβαμε με προθυμία την σταυροφορία του ενάντια στους PKers αλλά η συμπάθειά μας απέναντι του ταλαντεύτηκε άγρια βλέποντας την αγένεια του απέναντι στους συμπολεμιστές. Αρχίσαμε να τον αποκαλούμε Χαζέ–ο αλλά σύντομα ξανακέρδισε την συμπάθειά μας, δείχνοντας να ωριμάζει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο της περιπέτειας.

Μαζί του συμπορεύονται αρκετοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με τους γυναικείους να κλέβουν την παράσταση λόγω τσαχπινιάς αλλά και συνεχούς διαμάχης με τον έφηβο Haseo. Στο cast δεν παίζουν διπρόσωποι χαρακτήρες, όλοι τους φανερώνουν εξαρχής τα πάθη τους. Συμπαθήσαμε πολύ τους Gaspard και Silabus για την αφοσίωσή τους στην βοήθεια των νέων παικτών. Μοιραστήκαμε την αγάπη του φλερτάκια Kuhn για τις γυναίκες και γελάσαμε με τις επιπολαιότητές του. Το αρχέτυπο του μυστηριώδη χαρακτήρα αντιπροσωπεύεται από τους Ovan και Endrance, η καλοσύνη από την Atoli, η αγάπη ενός game designer για την δημιουργία του από τον Piros the 3rd.

hack gu last recode 2

Ακροβασίες σε δύο πραγματικότητες
Το .hack//G.U. Last Recode εξελίσσεται σε δύο επίπεδα, το ψηφιακό και το “πραγματικό”. Το δεύτερο έχει την μορφή του desktop υπολογιστή και είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών, ιδανική για να μας τοποθετήσει στην θέση του πρωταγωνιστή. Οι βιαστικοί ανάμεσά μας ασχολήθηκαν μόνο με τα emails του Haseo, τα ψηφιακά ραβασάκια που φέρουν πληροφορίες οι οποίες επηρεάζουν το gameplay. Πράττοντάς το αυτό, έχασαν ξεκαρδιστικά cinematics από σκανδαλοθηρικές εκπομπές, όλη την λαογραφία του The World, συζητήσεις σε forums που μας θύμισαν αυτόματα δικές μας εμπειρίες, νέα από τον “πραγματικό” κόσμο που μας αποκαλύπτουν την επίδραση του The World στην αντικειμενική πραγματικότητα.

Τα game mechanics της μάχης στο .hack//G.U. Last Recode μαθαίνονται σε δευτερόλεπτα, εκτελούνται εύκολα αλλά τους λείπει η ευελιξία και η ποικιλία που θα τα καθιστούσε υπέροχα. Κάθε όπλο που μπορεί να παρουσιάσει στην μάχη ο Haseo έχει μόνο ένα συνδυασμό χτυπημάτων, ο οποίος εκτελείται με το μανιώδες πάτημα του X button. Γουστάρουμε το button mushing μόνο όταν οδηγεί σε περίτεχνα combos και όχι αργά ή ολιγάριθμα χτυπήματα όπως π.χ. αυτά που εξαπολύει με το two handed sword του ο Haseo. Σε αντιδιαστολή με τα αργά χτυπήματα και τα βαρετά combos, οι χαρακτήρες κινούνται γρήγορα.

hack gu last recode 3

Μας συνάρπασε η ικανότητα του Haseo να μετακινείται σαν επιδέξιος ξιφομάχος γύρω από έναν αντίπαλο και να τον χτυπά, ακόμα και όταν εκείνος έχει εκτιναχθεί ψηλά από το προηγούμενο combo μας. Μας εκνεύρισε η απουσία ξεκάθαρων μηχανισμών evade και block. Η συνέπεια της απουσίας τους είναι το βρωμόξυλο που εισέπραξε ο playable χαρακτήρας μας στις περισσότερες μάχες. Οπτικές ενδείξεις μας προειδοποιούν ότι ο εχθρός ετοιμάζεται να μας επιτεθεί με τα skills του. Η απομάκρυνσή μας από αυτόν δεν έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί τα skills τον στέλνουν “καρφί” στην θέση μας. Μόνο ενεργοποιώντας ταυτόχρονα ένα δικό μας skill μπορούμε να τον σταματήσουμε. Και αν το έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει και είναι σε φάση cooldown; Τότε ο αντίπαλος θα κάνει... πάρτι στο ψηφιακό μας σώμα.

Ο περιορισμένος αριθμός spells που διαθέτει ο Haseo καταδίκασε τις εν λόγω επιλογές μας στην αφάνεια, με μοναδική εξαίρεση το healing spell που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς. Τα Awakening attacks παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενεργοποιούνται όταν γεμίζει η μπάρα του ηθικού (morale) της ομάδας, προξενούν μπόλικο damage και οι εχθροί αδυνατούν να τα αποκρούσουν. Διασκεδάσαμε πολύ με το Demon Awakening που βομβαρδίζει ανελέητα την εχθρική ομάδα και τσακίζει το armor.

Το ογκωδέστατο σενάριο χιλιάδων σελίδων μας έπεισε να του αφιερώσουμε μερικά ξεγυρισμένα... ξενύχτια.

Ο ρόλος των δύο NPCs που συντροφεύουν σχεδόν πάντοτε τον playable Haseo δεν είναι διακοσμητικός, και αυτό οφείλεται στο προσεγμένο A.I. Οι χαρακτήρες που επιλέγουμε για συνοδεία του, όποιοι και αν είναι, συμμετέχουν ενεργά στις επιθέσεις και δεν ξεχνούν να τον θεραπεύσουν όταν το health του μειώνεται επικίνδυνα. Φροντίζουν δε να χτυπούν αλύπητα το εχθρικό armor ώστε να ανοίξουν τον αντίπαλο στα συντριπτικά μας χτυπήματα.

Μάχη στους αιθέρες
Ο αγώνας μας δεν εξαντλείται στις επίγειες συγκρούσεις αλλά μεταφέρεται και στον αέρα, εκεί που το καθήκον μας επιτάσσει να μετατρέψουμε τα avatar των εχθρών σε μια άμορφη μάζα δεδομένων. Τα εν λόγω avatars είναι η υπέρτατη μορφή κάποιων αντιπάλων και μας θύμισαν αυτόματα τις μάχες μας στο Zone of the Enders. Έχουν την μορφή σούπερ ρομπότ και κινούνται στον αέρα με άνεση, σταματώντας μόνο όταν θέλουν να εξαπολύσουν τις βολές τους προς το μέρος μας. Σαν συμβολισμός, η υπέρτατη μορφή των χρηστών στο ψηφιακό σύμπαν του The World έχει μια ποιητικότητα, ένα μεγαλείο.

hack gu last recode 4

Στην ουσία, ο μονοκόμματος χαρακτήρας των επίγειων συγκρούσεων μεταφέρεται και στις μάχες των avatars. Το μοτίβο των αντιπάλων και, αναγκαστικά, το δικό μας είναι επαναλαμβανόμενα. Περιμένουμε να ρίξουν, αποκρούουμε ή διαλύουμε τις βολές τους, πλησιάζουμε για τρία χτυπήματα με το όπλο μας και πάλι από την αρχή. Η μάχη έχει και δεύτερη φάση, ευκολότερη από την πρώτη. Το αντίπαλο avatar πετάει πέρα δώθε σαν μπαλόνι που ξεφουσκώνει και ραντίζει τον τόπο με βλήματα. Εμείς περιμένουμε υπομονετικά να ηρεμήσει, πατώντας το X έως ότου γεμίσει η μπάρα του... απορροφητήρα δεδομένων του avatar μας και το τραβήξει στην ανυπαρξία. Γουστάραμε την διχοτόμηση της μάχης σε εναέρια και επίγεια. Περιμέναμε όμως μεγαλύτερη ποικιλία σε χτυπήματα και βλήματα και πολύ γρηγορότερη κίνηση για την απολαύσουμε στο έπακρο.

Η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως αλλά έχει και δεύτερο παιδί στα video games, την βαρεμάρα. Οι περιοχές και τα dungeons που επισκεπτόμαστε στο .hack//G.U. Last Recode ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς. Ένα πρωτοποριακό σύστημα μας περιμένει να το χειριστούμε, δημιουργώντας τις δικές μας σειρές από λέξεις. Ανάλογα με τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλάζει η μορφή του level που θα επισκεφτούμε, η δυσκολία, τα objectives και οι αντίπαλοι. Είναι προτέρημα του παιχνιδιού το ότι δεν μας σπρώχνει στο grinding. Μόνο πριν τις δυσκολότερες μάχες της Αρένας θεωρήσαμε σωστό να επιτεθούμε σε μερικά dungeons εκτός σεναρίου για να προετοιμάσουμε τους χαρακτήρες μας.

hack gu last recode 5

Δυστυχώς, τα dungeons μοιάζουν τρομακτικά μεταξύ τους και αποτελούνται από πανομοιότυπους διαδρόμους και δωμάτια. Οι αντίπαλοι δεν παρουσιάζουν την ποικιλία που θα θέλαμε, εντούτοις εκτιμήσαμε τον ευφυή σχεδιασμό συγκεκριμένων πλασμάτων όπως εκείνα που μοιάζουν με... εξωγήινους Γκρίζους και κουβαλούν ένα καύκαλο χελώνας για... καπέλο. Τα ανοιχτά levels υποφέρουν επίσης από ομοιομορφία. Είχαμε την αίσθηση ότι τρέχουμε πάνω στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών που ενώνονται από τις ίδιες γέφυρες. Θεωρήσαμε σπατάλη χρόνου το να κυνηγάμε ζωάκια με μαζοχιστικές τάσεις (τα chims), που την “βρίσκουν” δηλαδή να τα κλοτσάμε μαζεύοντας την ενέργειά τους.

Μια πλούσια και πολύπλευρη ιστορία
Δύο συστατικά του παιχνιδιού μας “μαγνήτισαν”, κρατώντας μας προσκολλημένους στον αγώνα του Haseo μέχρι την λήξη του. Το πρώτο είναι τα cinematics μεγάλης διάρκειας που λειτουργούν σαν συνεκτική κόλλα ανάμεσα στις βαρετές περιπλανήσεις. Στην επιλογή Terminal του κεντρικού μενού μάλιστα αποκτήσαμε πρόσβαση σε απολαυστικές mini ταινίες που περιγράφουν την ιστορία του franchise, από το πρώτο παιχνίδι έως τα .hack//G.U., ξεδιαλύνοντας κάθε πιθανή μας απορία.

hack gu last recode 6

Στο μονοπάτι που τραβούσαμε ακάθεκτοι, ανοίξαμε κάποτε ένα card game με το όνομα Crimson VS. και μας άρεσε αρκετά ώστε να το ξεψαχνίσουμε. Δεν είναι Hearthstone, ούτε Magic: The Gathering και δεν φιλοδοξούσε από την αρχή να γίνει. Οι συγκρούσεις είναι αυτοματοποιημένες και μπορούμε να μην τις παρακολουθήσουμε ποτέ, απλά να τις αφήσουμε να εξελίσσονται στο φόντο της περιπέτειας. Booster packs και deck building υφίστανται ενώ η ποικιλία των καρτών μας εξασφάλισε ένα σωρό αγώνες που δεν έμοιαζαν μεταξύ τους. Η παρακολούθηση ενός αγώνα δεν λέει πολλά πράγματα από την σκοπιά των οπτικών εφέ, το artwork όμως κάλυψε τις αισθητικές μας ανάγκες.

Το .hack//G.U. Last Recode έχει αρκετά προβλήματα με την εμφάνισή του και θυμίζει άτομο που στραβογέρασε. Τα textures των ηρώων έχουν την γυαλάδα, την πυκνότητα και την χρωματική παλέτα που απαιτούμε από σύγχρονο τίτλο, παραδόξως όμως δεν συγχρονίζονται καλά με τα animations. Οι χαρακτήρες κινούνται σαν φιγούρες θεάτρου σκιών, σαν να τους τραβάνε με σχοινιά, κάπου κάπου μάλιστα τα μέλη τους κινούνται τόσο σπαστικά που μας έκαναν να γελάσουμε.

Τα 60 frames τουλάχιστον μας προστάτευσαν από καθυστερήσεις λόγω τεχνικών δυσκολιών στις μάχες. Το περιβάλλον του .hack//G.U. Last Recode σκεπάζεται από εξαιρετικό φωτισμό αλλά όλα τα αντικείμενα και τα κτίρια μοιάζουν κολλημένα στο PS2. Διακρίνουμε θολά τις λεπτομέρειές τους και δείχνουν να τρέχουν σε χαμηλότερη ανάλυση από τους χαρακτήρες. Το παιχνίδι υποστηρίζει και 4K ανάλυση αλλά τις διαφορές με την παλιά έκδοση την απολαύσαμε μόνο στα κινούμενα μέρη του σκηνικού και τα cinematics.

http://www.youtube.com/watch?v=EKQ_XyhjQgA

Συνήθως το ιαπωνικό voice acting κερδίζει κατά κράτος τις φιλότιμες προσπάθειες των Δυτικών. Εδώ παρατηρήσαμε ότι το αγγλικό voice acting δεν διαφέρει σε τίποτα ποιοτικά. Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους ήρωες έχουν πάρει στα σοβαρά την δουλειά τους, και εκφράζουν με ευκολία τα συναισθήματα που βιώνουν οι χαρακτήρες. Οι NPCs που συμμετέχουν στην περιπλάνηση και στις μάχες δεν είναι οι μόνοι που μας συνοδεύουν. Η δράση συνοδεύεται πάντα από ένα εκπληκτικό soundtrack με μελωδίες που αγριεύουν όταν χτυπιόμαστε και δίνουν ρυθμό όταν ανιχνεύουμε. Τα τραγούδια του soundtrack ερμηνεύονται από αγγελικές φωνές γιαπωνέζων και έχουν μια θλιμμένη απλότητα, ικανή να σπρώξει δάκρυα στα μάτια μας όταν την συνδυάσουμε με τις εμπειρίες του Haseo και της παρέας του.

Τα cheats τα αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι, έτσι αρνηθήκαμε να καταφύγουμε στο Cheat Mode που προτείνει το παιχνίδι σε όσους έχουν τερματίσει την τριλογία στο παρελθόν. Είναι μια έτοιμη λύση για όσους δεν θέλουν να μπλέκονται με την ανάπτυξη των χαρακτήρων, και έχουν μπει στο πανηγύρι με σκοπό να απολαύσουν μια καλή ιστορία. Φυσικά, εκείνοι που προτιμούν την παράκαμψη θα κερδίσουν χρόνο από την διάρκεια του τίτλου, αλλά θα ζημιωθούν με την απώλεια αρκετών trophies.

hack gu last recode 7

Hase(o)-λο τον ελεύθερο χρόνο
Εκτιμούμε ότι το .hack//G.U. Last Recode είναι ένα πακέτο μάλαμα, μια τετραλογία παιχνιδιών ουσιαστικά με άπειρη δράση και πλούσιο σενάριο. Παρά το φτιασίδωμα, δεν μπορεί να καλύψει τα χρονάκια που κουβαλά στην πλάτη του, παραμένει όμως μια απολαυστική επιλογή. Η δομή του ταιριάζει γάντι στο φλέγον ζήτημα που αποτελεί τον πυρήνα του, την ενίοτε προβληματική συνύπαρξη εικονικής και αντικειμενικής πραγματικότητας.

Όλο το βάρος του ρίχνεται στην αφήγηση της συναρπαστικής ιστορίας, είναι περισσότερο Interactive Movie παρά Action RPG. Με 45 ευρώ δεν αγοράζουμε απλά έναν PS4 τίτλο που θα γεμίσει δεκάδες ώρες του ελεύθερου χρόνου μας (κοντά στις 60 ώρες). Εισερχόμαστε σε ένα πολυετές franchise με παρακλάδια σε όλα τα media και ένα γαλαξία χαρακτήρων και ιστοριών στον οποίο αξίζει να ταξιδέψουμε.

Θετικά:
- Πλούσια πλοκή που βρίσκουμε μόνο σε πρωτοκλασάτα μυθιστορήματα φαντασίας
- Εμψυχωτικό soundtrack και προσεγμένο voice acting
- Χορταστική διάρκεια
- Χαρακτήρες και καταστάσεις που είναι εύκολο να ταυτιστούμε
- Σταθερά 60 frames per second και φοβερά σχεδιασμένοι ήρωες
- A.I. στην κυριολεξία και όχι στο όνομα

Αρνητικά:
- Σοβαρές ατέλειες στα γραφικά
- Ψεύτικα animations
- Πανομοιότυπα dungeons και περιοχές
- Δυσκίνητο και επαναλαμβανόμενο σύστημα μάχης σε γη και ουρανό

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Η συγχώνευση δημοφιλών τίτλων, συνοδευόμενων από υπέροχη μυθολογία, είναι μια πρόταση που δεν περνά απαρατήρητη.

Γιάννης Μοσχονάς